Willibald Alexis

Faktaboks

Willibald Alexis
Georg Wilhelm Heinrich Häring
Uttale
alˈexis
Født
29. juni 1798, Breslau
Død
16. desember 1871, Arnstadt
Willibald Alexis (1840)

Artikkelstart

Willibald Alexis var en tysk forfatter. Alexis var en av de første som skrev realistiske historiske romaner i det tyskspråklige området.

Alexis ble født som Georg Wilhelm Heinrich Häring, men valgte som kunstner navnet Willibald Alexis (navnet Häring gir assosiasjoner til substantivet 'Hering', sild, og for å unngå å bli ertet for navnet, endret han det til Alexis).

Alexis var frivillig soldat i frihetskrigen mot Napoleon og var sterkt politisk interessert. Etter sitt studium i jus og historie begynte han å arbeide som redaktør i Berlin i 1827. I 1835 sa han opp stillingen i protest mot den strenge sensuren og livnærte seg som forfatter og skribent; ikke minst hans bokanmeldelser gjorde ham kjent for et stort publikum.

Fra 1842 ga han ut, sammen med Julius Eduard Hitzig (1780–1849), Der neue Pitaval, bøker med kriminalhistorier fra virkeligheten etter mønster av den franske advokaten François Gayot de Pitaval, som i tidsrommet 1734–1743 ga ut en samling straffesaker som ble lest som spennende underholdningslektyre.

Alexis' tidligste produksjon er eventyrlige, historiske romaner inspirert av Walter Scott. Etter hvert utviklet han en mer realistisk holdning, ofte med innslag av fin humor. Av hans verker kan nevnes Walladmor (1823), Cabanis (1832), Die Hosen des Herrn von Bredow (1846, Herr Bredows benklær). Alexis skrev også fortellinger, lyrikk og reiseskildringer.

Les mer Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg