Willibald Alexis (1840)

Willibald Alexis (1840) av A. Korn. Falt i det fri (Public domain)

Willibald Alexis var en tysk forfatter. Alexis var en av de første som skrev realistiske historiske romaner i det tyskspråklige området.

Alexis ble født som Georg Wilhelm Heinrich Häring, men omformet Häring (som gir assosiasjoner til substantivet 'Hering', sild) til Alexis, som betyr sild på latin.

Alexis var frivillig soldat i frihetskrigen mot Napoleon og var sterkt politisk interessert. Etter sitt studium i jus og historie begynte han å arbeide som redaktør i Berlin i 1827. I 1835 sa han opp stillingen i protest mot den strenge sensuren og livnærte seg som forfatter og skribent; ikke minst hans bokanmeldelser gjorde ham kjent for et stort publikum.

Fra 1842 ga han ut, sammen med Julius Eduard Hitzig (1780–1849), Der neue Pitaval, bøker med kriminalhistorier fra virkeligheten etter mønster av den franske advokaten François Gayot de Pitaval, som i tidsrommet 1734–1743 ga ut en samling straffesaker som ble lest som spennende underholdningslektyre.

Alexis' tidligste produksjon er eventyrlige, historiske romaner inspirert av Walter Scott. Etter hvert utviklet han en mer realistisk holdning, ofte med innslag av fin humor. Av hans verker kan nevnes Walladmor (1823), Cabanis (1832), Die Hosen des Herrn von Bredow (1846, Herr Bredows benklær). Alexis skrev også fortellinger, lyrikk og reiseskildringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.