av Fra Store norske leksikon 3. utgave 1997. Falt i det fri (Public domain)

William Thomson, Lord Kelvin, fysiker, ble født i Irland. Hans far var professor i matematikk ved the University of Glasgow, og sønnen startet sine studier der, William studerte videre i Cambridge, ble  professor i fysikk ved the University of Glasgow da han var 22 år og var i den stillingen til han var 75.

William Thomson bidro til termodynamikkens utvikling fra 1848 til 1856 i et samarbeid med James Prescott  Joule.  Han foreslo den absolutte temperaturskalaen (kelvinskalaen) i 1848 og gav den en bedre begrunnelse i 1851. I 1853 oppdaget de hvordan temperaturen av en gass forandres når en isolert gass ekspanderer (Joule-Thomson-effekten). I 1856 forutsa han hva som skjer når en strøm går i gjennom en elektrisk leder som befinner seg i en temperaturgradient (Thomson-effekten).

Thomson var også en praktisk mann som arbeidet på flere områder, tenkte ut nye metoder og gjorde mange oppfinnelser. Han engasjerte seg i arbeidet med å få lagt en telegrafkabel mellom Europa og USA som først lykkes etter flere forsøk. For å kunne måle de svake signalene som kom gjennom kabelen konstruerte han speilgalvanometeret.

Thomson beregnet at jorden var ca. 20 millioner år gammel. Han antok at jorden opprinnelig hadde vært meget varm, og at den stadig mistet energi til omgivelsene. Først da radioaktive grunnstoffer ble oppdaget, og man innså hvilke prosesser som foregikk på solen, skjønte man at jordens alder er ca. 230 ganger lenger.

I 1892 ble Thomson baron med tittelen lord Kelvin. Navnet tok han fra en liten elv som renner gjennom universitetsområdet i Glasgow. Han mottok gjennom livet en rekke belønninger og utmerkelser. Han ble bl. a. utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Oslo ved Abel-festen i 1902.

Lord Kelvin er bisatt i Westminster Abbey ved siden av Isaac Newton. .

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.