William Thomson, Lord Kelvin

Faktaboks

William Thomson, Lord Kelvin
Baron Kelvin
Uttale
kˈelvin
Født
28. juni 1824, Belfast i Irland
Død
17. desember 1907, Byen Largs ca 50 km from Glasgow i Skotland.

William Thomson Baron Kelvin

Av /NTB Scanpix ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse
Av .

William Thomson var fysiker som ble født i Irland. Hans far var professor i matematikk ved the University of Glasgow, og sønnen startet sine studier der, William studerte videre i Cambridge, ble professor i fysikk ved the University of Glasgow da han var 22 år og var i den stillingen til han var 75. I 1892 ble Thomson baron med tittelen lord Kelvin. Navnet tok han fra en liten elv som renner gjennom universitetsområdet i Glasgow.

William Thomson bidro til termodynamikkens utvikling fra 1848 til 1856 i et samarbeid med James Prescott Joule. Han foreslo den absolutte temperaturskalaen (som senere fikk navnet kelvinskalaen) i 1848 og gav den en bedre begrunnelse i 1851. I 1853 oppdaget de hvordan temperaturen av en gass forandres når en isolert gass ekspanderer (Joule-Thomson-effekten). I 1856 forutsa han hva som skjer når en strøm går i gjennom en elektrisk leder som befinner seg i en temperaturgradient (Thomson-effekten).

Thomson var også en praktisk mann som arbeidet på flere områder, tenkte ut nye metoder og gjorde mange oppfinnelser. Han engasjerte seg i arbeidet med å få lagt en telegrafkabel mellom Europa og USA som først lykkes etter flere forsøk. For å kunne måle de svake signalene som kom gjennom kabelen konstruerte han speilgalvanometeret.

Thomson beregnet at jorden var ca. 20 millioner år gammel. Han antok at jorden opprinnelig hadde vært meget varm, og at den stadig mistet energi til omgivelsene. Først da radioaktive grunnstoffer ble oppdaget, og man innså hvilke prosesser som foregikk på solen, skjønte man at jordens alder er ca. 230 ganger lenger.

Thomsen mottok gjennom livet en rekke belønninger og utmerkelser. Han ble bl. a. utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Oslo ved Abel-festen i 1902.

Lord Kelvin er bisatt i Westminster Abbey ved siden av Isaac Newton. .

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg