William Parsons Rosse

Faktaboks

William Parsons Rosse
3. Earl of Rosse, Lord Rosse
Uttale
rås
Født
17. juni 1800, York
Død
31. oktober 1867, Monkstown
Lord Rosse
Leviatan fra Parsonstown
Teleskopet som ble kalt «Leviatan fra Parsonstown» ble ferdigstilt i 1845 og var fram til 1917 verdens største teleskop.

Artikkelstart

William Parsons Rosse var en irsk astronom og teleskopbygger som i 1845 fullførte konstruksjonen av et teleskop med speildiameter på 72 tommer (1,8 meter) i Irland. Dette var verdens største teleskop helt fram til 1917, da et teleskop med diameter på 100 tommer (2,5 meter) ble tatt i bruk ved Mount Wilson-observatoriet i California.

Teleskopet

Teleskopet ble bygd på områdene til Birr Castle, Parsonstown og var på folkemunne kjent som «Leviatan fra Parsonstown». For å konstruere det store speilet måtte Lord Rosse prøve seg fram til den riktige legeringen av metaller, og endte opp med en legering av to deler kobber til én del tinn etter vekt.

Vitenskapelige funn

Lord Rosse var spesielt interessert i å studere astronomiske tåker. Med teleskopet oppdaget han at mange tåker har spiralstruktur, og senere ble det klart at disse er galakser. Han studerte og navnga Krabbetåken og gjennomførte detaljerte observasjoner av Oriontåken.

Politikk og verv

Lord Rosse var representant i Underhuset fra 1821 til 1834, og i Overhuset fra 1845. Fra 1848 til 1854 var han president for Royal Society.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg