William Ockham

Faktaboks

William Ockham
eller Occam
Uttale
ˈåkəm
Født
1280
Død
1349
fødselsår og dødsår er omtrentlige
William Ockham.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

William Ockham var en engelsk filosof og teolog fra Ockham i Surrey. Han var fransiskanermunk og lærer i teologi i Oxford. I 1324 ble han anklaget for kjetteri og oppholdt seg i Avignon inntil den pavelige undersøkelseskommisjonen i 1328 anbefalte fordømmelse og ekskommunikasjon av ham. Han flyktet da til München, og søkte beskyttelse hos keiser Ludvig 4. Her ble han til sin død, og skrev en rekke avhandlinger som støttet Ludvig i hans kritikk av pavestolen i Avignon.

Filosofi

Ockham videreførte den kritikken Johannes Duns Scotus hadde rettet mot Thomas Aquinas. Kritikken var særlig rettet mot forsøket på å bygge en bro mellom kristendommens trossannheter og den aristoteliske filosofien; Ockham hevdet at tro og viten måtte skilles skarpest mulig. Verken Guds eksistens eller vesen kan bevises eller forstås av fornuften. Fornuftens og troens områder er så forskjellige at de to stadig kommer i strid med hverandre. I en slik strid må troen alltid få prioritet, uansett hvor fornuftsstridig den synes å være.

I erkjennelsesteorien forfektet han en ekstrem empirisme, der all vår viten om skaperverket stammer fra sanseerfaringer av enkeltting. Dette markerte et brudd med en forestilling som hadde dominert siden antikken, nemlig at viten alltid er viten om noe allment. Ifølge Ockham er det selve vår viten, og ikke gjenstanden for viten, som er allmenn. Den allmenne formen til vår viten er å forstå som et resultat av abstraksjonsprosesser, og i universaliestriden inntok han følgelig et nominalistisk standpunkt. Ockham var også en meget betydelig logiker.

Ockhams barberkniv

Ockhams barberkniv er et metodologisk enkelhets- eller økonomiprinsipp som kan formuleres slik: Man bør ikke innføre flere begreper og størrelser enn nødvendig for den sak det gjelder.

Skjønt prinsippet er eldre enn William Ockham, tilskrives det ham fordi han gjorde så bevisst og systematisk bruk av det.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Adams, Marilyn McCord: William Ockham, 1987, 2 b.
  • Courtenay, William J.: Ockham and ockhamism : studies in the dissemination and impact of his thought, 2008
  • Vossenkuhl, Wilhelm & Rolf Schönberger, red.: Die Gegenwart Ockhams, 1990

Kommentarer (1)

skrev Helge Erik Solberg

HeiArtiklene William Ockham (http://www.snl.no/William_Ockham) og Ockhams rakekniv (http://www.snl.no/Ockhams_rakekniv) mangler gjensidige henvisninger. Den første kunne f.eks. ha teksten "Se også Ockhams rakekniv" til slutt med "Ockhams rakekniv" som en blå hyperlink. Den siste kunne ha navnet "William Ockham", som finnes i teksten, som hyperlink.Vennlig hilsen,Helge Erik Solberg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg