William Knox D'Arcy

Faktaboks

William Knox D'Arcy
Uttale
da:sˈi
Født
11. oktober 1849, Newton Abbot, Storbritannia
Død
1. mai 1917, Stanmore, Storbritannia
Foto fra rundt 1900.

Artikkelstart

William Knox D'Arcy var en australsk-britisk gruveentreprenør og oljeindustripioner. Han reiste som ung til Australia og tjente en formue i gullfeltet Mount Morgan, og til en gullgruve på New Zealand. Etter dette dro han tilbake til London, og med støtte fra den britiske regjering fikk han sikret seg oljekonsesjoner i Iran.

Utviklingen av oljevirksomheten

William Knox D’arcy var utdannet som jurist. Han drev med eiendomsinvesteringer i England. D’Arcy giftet seg inn i en familie som drev med gruvevirksomhet i Mexico. Han emigrerte til Australia på grunn av muligheten for å utvikle gruvevirksomhet. Sammen med andre investorer fikk han åpnet en gruve som fikk navnet Mount Morgan Mine. Den gjorde store funn og han fikk stor avkastninginvesteringene. Firmaet hadde også gruver i New Zealand.

I 1889 dro han tilbake til England med en stor formue. I 1900 finansierte han oppstart av leting etter mineraler og olje i Persia (Iran). Boringen var til å begynne med resultatløs, og D’Arcy måtte alliere seg med Burmah Oil for å få penger til å fortsette prøveboring. I 1906 startet boring i Shardin-regionen, og to år etter ble det funnet olje på et dyp av 360 meter. Da funnet ble gjort, var forsøkene på å finne olje i ferd med å bli oppgitt. I 1909 ble Anglo-Persian Oil Company (APOC) startet med D’Arcy som leder. Det ble lagt en rørledning til et raffineri som ble bygget i Abadan. Oljen ble viktig for britene under første og andre verdenskrig. Det førte til at investeringene ble beskyttet av britiske militære.

Oljeutvinning i Iran

Ved hjelp av den britiske regjering fikk D'Arcy presset igjennom en avtale som ga ham retten til å drive oljefelt i Iran i 60 år mot at den iranske regjering fikk 16 prosent utbytte. Fra iransk side blir dette betraktet som et grovt eksempel på britisk imperialisme og maktbruk. Det ble funnet olje i 1908. Året etter funnet gikk det britiske firmaet Burmah Oil og D’Arcy sammen om å danne Anglo-Persian Oil Company, som fra 1954 har navnet British Petroleum (BP). Firmaet startet også petrokjemisk industri i Iran.

Regnet som en spekulant

D’Arcy tok store sjanser når han investerte. Han brukte mye penger på sin livsførsel og ble karakterisert som en gambler. Ikke desto mindre ble han er rik mann. I det australske nasjonale biografien står det at han hadde få, hvis noen idealer bortsett fra å bli rik, vedlikeholde sin rikdom og sosiale posisjon.

Ettermæle

I Iran er D’Arcy selve eksempelet på en brutal, kynisk spekulant og vestlig imperialist. Ikke desto mindre var det hans satsing som førte til den første utvikling av oljefelt og petrokjemisk industri i Iran.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Blair, John Malcolm (1976). The Control of Oil. New York: Pantheon.
  • Sampson, Athony (1991). The Seven Sister, the great oil companies and the worlkd they made. New York: Simon & Schuster.
  • Wersley, Ian (2018). Imagining the Age of Oil. Case Studies in British Petrocultures 1865–1935. PhD Dissertation in History, Carleton University , Canada
  • Yergin, Daniel (1991). The Prize: The Epic Quest for Oil, Money and Power. New York: Simon & Schuster.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg