William Henry Jackson

Faktaboks

William Henry Jackson
Uttale
dʒˈæksn
Født
4. april 1843, Keeseville, New York, USA
Død
30. juni 1942, New York City, USA

Artikkelstart

William Henry Jackson var en amerikansk fotograf, maler og geologisk utforsker som var en av USAs mest berømte fotografer på slutten av 1800-tallet, kjent for sine bilder fra det amerikanske vesten.

Bakgrunn

Jackson var lidenskapelig opptatt av malerkunsten fra ung alder og ble tidlig en dyktig og talentfull kunstner. Nitten år gammel vervet han seg til infanteriet og brukte mesteparten av fritiden til å tegne scener fra leirlivet i hæren. Han deltok i Den amerikanske borgerkrigen og slaget ved Gettysburg. Etter militærtjenesten reiste han i 1863 tilbake til Rutland hvor han arbeidet som kunstmaler fram til 1866 da han reiste vestover til Omaha i Nebraska. Her etablerte han seg som fotograf sammen med broren Edward og tok sine berømte bilder av amerikanske indianere.

Karriere

Fotograf

Av .
Stereoskopi av geysiren Old Faithful i Yellowstone under utbrudd.
Av .

Jackson fikk i reklameoppdrag fra Union Pacific i 1869 å dokumentere landskapet langs ulike jernbanestrekninger, og da oppdageren Ferdinand Hayden så arbeidene, ba han Jackon delta i en geologisk utforsking av Yellowstone. I 1870 ble Jackson så invitert til å delta i en geologisk ekspedisjon av Yellowstone River og Rocky Mountains utsendt av regjeringen og ledet av Hayden. Som offisiell fotograf kunne Jackson ta bilder av legendariske landemerker, og bildene hans herfra medvirket til at distriktet ble gjort til nasjonalpark i 1872, for øvig den første i USA. Jackson deltok i til sammen åtte geologiske ekspedisjoner utsendt av regjeringen.

Jackson brukte kameraer og fotografiske plater i flere størrelser, ofte under svært vanskelige forhold. Han arbeidet med både platekameraer og steroskopkamera, og benyttet den tungvinne kollodiumprosessen som krevde at platene måtte belegges med lysømfintelig materiale, eksponeres og fremkalles på stedet. Utstyret var tungt og omfattende og den fotografiske avdelingen hans besto av opptil syv medlemmer som fraktet alt med muldyr.

I årene fra 1890 til 1892 fotograferte han for en rekke jernbanelinjer og fra 1894 til 1896 var han fotograf for World's Transportation Commission. Kommisjonen reiste over hele verden for å dokumentere nye transportformer, og Jackson produserte mer enn 900 fotografier. Bildene er i dag en del av samlingen til Library of Congress.

Kunstmaler

Jackson hadde begynt sin kunstnerkarriere som ung og laget en rekke malerier fra det amerikanske vesten. Scotts Bluff National Monument i Nebraska, besitter verdens største samling av William Henry Jackson-malerier. Det siste tiåret vendte Jackson tilbake til illustrasjon.

Utgiver

I 1897 solgte Jackson alle sine negativer til Detroit Publishing Company som akkurat hadde fått rettighetene til fotokromprosessen i USA, som blant annet ble benyttet til å produsere postkort. Da Den spansk-amerikanske krig brøt ut i 1898 fattet nasjonen økt interesse for sin historie, og bildene til Jackson ble kjernen i selskapets produksjon av postkort og plakater. Under første verdenskrig sank salget grunnet billiger produksjonsmetoder og i 1932 ble selskapet avviklet.

Jackson er gravlagt på Arlington National Cemetery og har fått fjellet Mount Jackson i Yellowstone oppkalt etter seg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg