W. H. Zachariasen

av Bjørn Pedersen. Gjengitt med tillatelse

William H. Zachariasen var en norsk fysiker som er kjent for sine strukturbestemmelser av sesqui-oksider og actinider. Han er også kjent for sin bok om røntgendiffraksjon av krystaller i 1945 og som pioner i bruk av direkte metoder til strukturbestemmelse i 1952. Han var en mester i å analysere Debye-Scherrer-diagrammer av forbindelser i pulverform. Han var gift med Ragni (Mossa) som var barnebarn til Waldemar C. Brøgger.

Zachariassen tok artium i 1923 og startet samme år realfagsstudier ved Universitetet i Oslo, men fullførte ikke. Han ble tidlig stipendiat hos Victor Moritz Goldschmidt på Tøyen og tok i 1928 dr. philos.-graden på Universitetet i Oslo bare 22 år gammel, med den ni år eldre Odd Hassel som førsteopponent. Deretter arbeidet han videre for William Lawrence Bragg i Manchester med strukturen av silikater til han i 1930 ble amanuensis (assistent professor) i fysikk ved universitetet i Chicago. Der arbeidet han resten av livet, fra 1945 som professor. I to perioder ledet han det fysiske instituttet der, og gjennom systematisk rekruttering fikk han hevet instituttets anseelse til å bli ett av de beste i USA.

Med basis i strukturen av silikater foreslo han en modell for glass som bekjent er amorfe materialer. Han ble amerikansk statsborger i 1941, og fra 1943-1948 arbeidet han med strukturbestemmelser av mikrogram-mengder av de nye actinidene (særlig plutonium) og deres forbindelser. Hans arbeid hadde betydning for utviklingen av atombomben i USA.

Nobelprisvinneren Linus Pauling sa om ham: I feel that he is to be classed among the outstanding scientists of the twentieth century and at the top in the field of inorganic crystal structures.

  • Untersuchungen über die Kristallstruktur von Sesquioxyden und Verbindungen ABO3. Videnskapsakademiets skrifter I (1928) No. 4.
  • The Atomic arrangement in Glass. J. Amer. Chem. Soc. 54 (1932) 3841-
  • Theory of  X-ray Diffraction in Crystals. (1945) Wiley

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.