William H. Zachariasen

Faktaboks

William H. Zachariasen

Fredrik William (Willie) Houlder Zachariasen (Zach)

født:
5. februar 1906, Langesund
død:
24. september 1979, Santa Fe i New Mexico
W. H. Zachariasen

William H. Zachariasen var en norsk fysiker som er kjent for sine strukturbestemmelser av sesqui-oksider og actinider. Han er også kjent for sin bok om røntgendiffraksjon av krystaller i 1945 og som pioner i bruk av direkte metoder til strukturbestemmelse i 1952. Han var en mester i å analysere Debye-Scherrer-diagrammer av forbindelser i pulverform. Han var gift med Ragni (Mossa) som var barnebarn til Waldemar C. Brøgger.

Zachariassen tok artium i 1923 og startet samme år realfagsstudier ved Universitetet i Oslo, men fullførte ikke. Han ble tidlig stipendiat hos Victor Moritz Goldschmidt på Tøyen og tok i 1928 dr. philos.-graden på Universitetet i Oslo bare 22 år gammel, med den ni år eldre Odd Hassel som førsteopponent. Deretter arbeidet han videre for William Lawrence Bragg i Manchester med strukturen av silikater til han i 1930 ble amanuensis (assistent professor) i fysikk ved universitetet i Chicago. Der arbeidet han resten av livet, fra 1945 som professor. I to perioder ledet han det fysiske instituttet der, og gjennom systematisk rekruttering fikk han hevet instituttets anseelse til å bli ett av de beste i USA.

Med basis i strukturen av silikater foreslo han en modell for glass som bekjent er amorfe materialer. Han ble amerikansk statsborger i 1941, og fra 1943-1948 arbeidet han med strukturbestemmelser av mikrogram-mengder av de nye actinidene (særlig plutonium) og deres forbindelser. Hans arbeid hadde betydning for utviklingen av atombomben i USA.

Nobelprisvinneren Linus Pauling sa om ham: I feel that he is to be classed among the outstanding scientists of the twentieth century and at the top in the field of inorganic crystal structures.

Litteratur

  • Untersuchungen über die Kristallstruktur von Sesquioxyden und Verbindungen ABO3. Videnskapsakademiets skrifter I (1928) No. 4.
  • The Atomic arrangement in Glass. J. Amer. Chem. Soc. 54 (1932) 3841-
  • Theory of X-ray Diffraction in Crystals. (1945) Wiley

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg