William Dean Howells

Faktaboks

William Dean Howells
Uttale
hˈauəlz
Født
1837
Død
1920

Artikkelstart

William Dean Howells var en amerikansk forfatter. Han hadde særlig betydning som formidler av europeiske ideer og som forkjemper for realismen i amerikansk litteratur. Howells var selv forsiktig i sin form, nølte med å trekke frem livets skyggesider og så det som realismens oppgave å skildre hverdagslivet til alminnelige mennesker. Men han oppmuntret den unge generasjon av naturalister som stod frem ved begynnelsen av 1890-årene, særlig Stephen Crane og Frank Norris, som begge så Howells som et forbilde.

Blant Howells' betydeligste romaner er A Modern Instance (1882), om oppløsningen av et ekteskap, og The Rise of Silas Lapham (1885), om forretningsmannen som vinner en moralsk seier selv om hans livsverk faller sammen.

Boston var det kulturelle midtpunktet i USA i størstedelen av 1800-tallet, og Howells virket her som forfatter og redaktør av det innflytelsesrike Atlantic Monthly. Senere ble han knyttet til New York-magasinet Harper's Monthly, og da han flyttet til New York i 1889, var det lett å se det som et symbol på at denne byen nå var i ferd med å overta funksjonen som landets kulturelle hovedstad.

Storbyen og den tilspissede sosiale striden i 1880-årene, med mange voldsomme streiker, førte til en radikalisering av Howells' politiske syn. Hans sosialisme og en noe djervere realisme er uttrykt i den tredje av hans beste romaner, A Hazard of New Fortunes (1890).

Sitt politiske syn utviklet han videre i A Traveler from Altruria (1894) og Through the Eye of the Needle (1907). Av hans store produksjon ellers kan nevnes:

  • Their Wedding Journey (1872)
  • The Lady of the Aroostook (1879)
  • Indian Summer (1886)
  • Annie Kilburn (1889)
  • The Quality of Mercy (1892)
  • The Vacation of the Kelwyns (1920)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg