William Cullen Bryant

Faktaboks

William Cullen Bryant
uttale:
brˈaiənt
født:
1794
død:
1878

William Cullen Bryant var en amerikansk dikter. Han var utdannet som jurist, men fra 1825 var han redaktør av The New York Evening Post. I perioden 1829-1878 var han sjefredaktør. Han spilte en stor rolle i politikken, blant annet ved sine angrep på slaveriet og sitt forsvar for arbeidernes rett til å organisere seg.

Bryant utgav sin første bok, The Embargo, allerede i 1808. Sitt mest kjente og kanskje beste dikt, Thanatopsis, skrev han i 1811, offentliggjort i 1817 i North American Review, under påvirkning av den engelske dikteren Thomas Gray. I revidert form ble dette og andre dikt trykt i Poems (1821).

Den andre diktsamlingen kom i 1832, og selv om Bryant fortsatte å skrive dikt gjennom et langt liv, er hans beste lyrikk å finne i disse to bøkene. Bryant, som ofte er sammenlignet med William Wordsworth, gav også utmerkede oversettelser på blankvers av Iliaden og Odysseen.

Hans beste prosa finnes i Letters of a Traveller (1850, 1859) og Orations and Addresses. Han var også ansett som en svært god taler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg