William Cullen Bryant var en amerikansk dikter. Han var utdannet som jurist, men fra 1825 var han redaktør av The New York Evening Post. I perioden 1829-1878 var han sjefredaktør. Han spilte en stor rolle i politikken, blant annet ved sine angrep på slaveriet og sitt forsvar for arbeidernes rett til å organisere seg.

Bryant utgav sin første bok, The Embargo, allerede i 1808. Sitt mest kjente og kanskje beste dikt, Thanatopsis, skrev han i 1811, offentliggjort i 1817 i North American Review, under påvirkning av den engelske dikteren Thomas Gray. I revidert form ble dette og andre dikt trykt i Poems (1821).

Den andre diktsamlingen kom i 1832, og selv om Bryant fortsatte å skrive dikt gjennom et langt liv, er hans beste lyrikk å finne i disse to bøkene. Bryant, som ofte er sammenlignet med William Wordsworth, gav også utmerkede oversettelser på blankvers av Iliaden og Odysseen.

Hans beste prosa  finnes i Letters of a Traveller (1850, 1859) og Orations and Addresses. Han var også ansett som en svært god taler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.