William Cobbett

Faktaboks

William Cobbett
Uttale
kˈåbit
Født
1763
Død
1835

William Cobbett. Anonym tegning.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

William Cobbett var en britisk politisk forfatter. Han tjente i årene 1784–1791 som soldat i Canada, men anklaget ved hjemkomsten offiserene for underslag og måtte flykte til USA. Der begynte han en rik forfattervirksomhet under navnet Peter Porcupine («pinnsvin»), men kom opp i alvorlige injurieprosesser og vendte i 1800 tilbake til London.

I 1802 startet han Cobbetts Weekly Political Register, som han redigerte til sin død, først tory-vennlig, men fra ca. 1806 ytterst radikal. Bladet ble meget populært, særlig etter fredsslutningen i 1815. Cobbett satt fengslet i to år (1810–1812) for en artikkel om prylestraffen i hæren, og søkte enda en gang tilflukt i USA i årene 1817–1819, der han skrev sin kjente Grammar of the English Language.

Han var bondesønn, og jordbruksbefolkningens kår lå ham særlig på hjertet. Han drev forskjellige gårdsbruk og innførte mange reformer, og på reiser gjennom landdistriktene i Sør-England samlet han inntrykk som ble nedtegnet i de berømte Rural Rides (1830).

Av hans tallrike andre bøker bør nevnes Advice to Young Men (1829). Etter parlamentsreformen i 1832, som han selv hadde fremskyndet, ble han medlem av Underhuset for Oldham.

Cobbett var en fremragende og skapende journalist og skrev et kraftig og uttrykksfullt engelsk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg