William Chambers - britisk arkitekt

Faktaboks

William Chambers
Sir
Uttale
tʃˈeimbəz
Født
1723
Død
1796

William Chambers, britisk arkitekt og hagekunstner. Oppholdt seg i India og Kina 1740–49, hvor han studerte bygningskunst og hageanlegg. Han besøkte deretter Frankrike og Italia, vendte tilbake til England 1755 og ble senere tegnelærer for prinsen av Wales, den senere kong Georg 3.

Chambers er særlig kjent som hagekunstner og for sine teoretiske skrifter om denne kunstart. Gjennom de impulser han mottok i Østen, la han vekt på en friere utforming av hage og park med bruk av uregelmessige dammer og broer, i sterk kontrast til den samtidige franske strenge og symmetriske hagekunst. Han regnes gjerne som grunnleggeren av den engelske hagekunst, hvor disse elementer fra Østen sammen med en naturligere behandling av park og terreng er grunnleggende. Hans hovedverk som hagekunstner er Kew Gardens 1757–62 med pagoder og andre innslag i kinesisk stil.

Som arkitekt utførte Chambers Melbourne House ca. 1770 og Somerset House 1776–86 i palladiansk klassisisme. Han utgav en rekke praktverker: Dissertation on Oriental Gardening (1772), Designs for Chinese Buildings (1757) og hovedverket A Treatise on Civil Architecture (1759).

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg