William Booth

Faktaboks

William Booth
Uttale
bu:þ
Født
10. april 1829, Sneinton, Nottingham, England
Død
20. august 1912, Hadley Wood, London, England

William Booth

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

William Booth var en britisk religiøs forkynner og sosialreformator og grunnleggeren av Frelsesarmeen. Han ble i 1855 gift med Catherine Booth.

William Booth vokste opp i fattigdom. Han ble oppdratt i metodistiske kretser, opplevde sitt religiøse gjennombrudd i 1844 og virket fra 1846 som legpredikant i Metodistkirken. Booth vakte tidlig oppmerksomhet ved sin spesielle religiøse opptreden og forkynnelsesmåte. Han arbeidet først som reisepredikant for et lite metodistsamfunn, men brøt med dette i 1861 og begynte, støttet av sin hustru, å forkynne på egen hånd, fra 1865 i Whitechapel, Londons slumkvarter.

I 1878 brukte han første gang navnet Salvation Army, og innførte siden militære titler og uniformer. Med dette var Frelsesarmeen oppstått som selvstendig religiøs organisasjon, med Booth som selvskreven leder. Han tok selv tittelen general. Hans forkynnelse og sosiale virksomhet hadde stor fremgang. Han var dyktig til å forstå og utnytte det som appellerer til fantasi og følelse hos massene. I boka In Darkest England and the Way Out (1890) beskrev han hvordan han tenkte seg det sosiale redningsverk organisert, med asyler, arbeidsanvisning, jordbrukskolonier, utvandringsformidling med mer.

Booth foretok mange reiser for å kunne lede og styrke sin verdensomspennende organisasjon, og var blant annet flere ganger i Norge. Hans virksomhet møtte hån og spott i de første årene, men etter hvert høstet han økende anerkjennelse, og innen sin død var han overøst med æresbevisninger.

Han var far til Evangeline og William Bramwell Booth.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Arnroth, Thomas: Blod og ild, 2. utg., 2002, isbn 82-302-0061-0, Finn boken
  • Collier, Richard: Generalen : historien om William Booth og Frelsesarmeen, 1987, isbn 82-09-10412-8, Finn boken
  • Ekenstierna, Fanny: William Booth, [1958]
  • Norum, Charles: William og Catherine Booth, 2000, isbn 82-520-3322-9, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg