Willa Sibert Cather

Faktaboks

Willa Sibert Cather

egentlig Wilella Sibert Cather

Uttale
kˈæþə
Født
7. desember 1873, Gore, Virginia, USA
Død
24. april 1947, New York City, USA
Kildene varierer med tanke på Cathers fødselsår, noe hun selv bidro til. 1873 er året på fødselsattesten.

Artikkelstart

Willa Sibert Cather var en amerikansk forfatter.

Cather ble født i Virginia, men vokste opp i Nebraska. Hennes senere forfatterskap er preget både av hennes sterke opplevelse av hvordan immigranter fra alle europeiske land satte sitt preg på USA, og av kunstnerpersonlighetens kår i et materialistisk og småborgerlig samfunn.

Forfatterskap

Cather arbeidet som journalist til 1912, da hun utgav sin første roman, Alexander's Bridge, etter først å ha forsøkt seg med dikt i April Twilights (1903) og en meget lovende novellesamling, The Troll Garden (1905). Gjennombruddet kom med O Pioneers (1913), med den sterke svensk-amerikanske kvinneskikkelsen Alexandra Bergson i sentrum. I Song of the Lark (1915) skildres livet til den begavede kunstneren Thea Kronborg fra barndommen i det snevre miljøet i en småby i Colorado, gjennom mange års arbeid og forsakelser frem til en karrière som operasanger av verdensry. My Antonia (1918) er om enda en kvinneskjebne, den tsjekkiske immigrantkvinnen som bevarer sin menneskelighet og skaper et meningsfylt liv tross mye motgang og isolasjonen på de store viddene.

Blant Cathers mange andre romaner kan nevnes The Professor's House (1925), Death Comes for the Archbishop (1927), en historisk roman fra New Mexico, Shadows on the Rock (1931) med emne fra 1600-tallets Québec, og Lucy Gayheart (1935).

Not Under Forty (1936) er en samling essays om diktning og om møter med andre forfattere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • The Cambridge Companion to Willa Cather, 2005 (Cambridge companions to literature), isbn 0-521-52793-7, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg