Wilkinson Sword

Wilkinson Sword, britisk selskap, hovedkontor i High Wycombe, England, produsent av barberhøvler under merkenavnene Schick og Wilkinson Sword.

Historikk

Selskapets historie går tilbake til 1772, da Henry Nock grunnla et verksted for produksjon av skytevåpen i London. I 1804 ble Nocks smie kongelig leverandør av våpen til Georg 3, og gjennom de påfølgende 150 år skulle selskapets utvikling bli nært forbundet med det britiske forsvarets behov. Ved Nocks død i 1805 gikk selskapet over på svigersønnen James Wilkinson og senere dennes sønn Henry Wilkinson, som etter hvert spesialiserte seg på produksjon av sverd og bajonetter for den britiske armeen. Wilkinson sto bak viktige innovasjoner som førte til at klingevåpen i løpet av 1800-tallet både ble sterkere og mer fjærende. Han utviklet bl.a. en maskin som utsatte klingen for påkjenninger som oversteg bruken i felt – et tidlig eksempel på produkttesting. Etter dårlige erfaringer med tradisjonelle bajonetter plasserte den britiske armeen en større ordre hos Wilkinson, som utvidet produksjonen ved et nytt fabrikkanlegg i Chelsea.

I 1890 startet Wilkinson produksjonen av en nyutviklet barberkniv med rett blad som foldes inn i skaftet, og har siden vært ledende i utviklingen av barberkniver og -høvler; etter hvert i skarp konkurranse med amerikanske Gillette, som i 1901 oppfant barberhøvelen med utskiftbart blad. Fra ca. 1900 ble virksomheten utvidet til stadig nye produktgrupper – en tid ble mer enn 5000 produkter solgt under merkenavnet Wilkinson Sword – men stadig med hovedvekt på våpen og militæreffekter. I 1903 lanserte Wilkinson en av verdens første motorsykler; her uteble imidlertid de forventede ordrene fra forsvaret, og produksjonen opphørte i 1916. Under 1. verdenskrig leverte Wilkinson bl.a. 2 millioner bajonetter til det britiske forsvaret, og også under 2. verdenskrig leverte selskapet viktige artikler til britiske og allierte styrker, bl.a. en skuddsikker jakke (Flak) som kom i utbredt bruk i det amerikanske forsvaret.

Etter krigen vendte Wilkinson tilbake til produksjon av barberblader og -høvler. Vansker i etterkrigsårene med å skaffe karbonstål til produksjonen fikk bedriften til å starte produksjon av hagesakser og hageredskap. Denne delen av produksjonen er senere solgt til det finsk-amerikanske selskapet Fiskars. I 1956 lanserte Wilkinson i samarbeid med et firma i Solingen de første barberblad i rustfritt stål, i 1961 blad med teflonbelegg, og i 1970 var Wilkinson første produsent av barberhøvler med flere blad innfestet i plastkassett.

I 1973 fusjonerte Wilkinson med British Match Corporation og dannet selskapet Wilkinson Match for å ta opp kampen med markedslederen Gillette. I annonsekrigen som fulgte, gjorde Wilkinson utstrakt bruk av sine stolte tradisjoner innen framstilling av sverdklinger. Utover på 1980-tallet tapte likevel Wilkinson stadig markedsandeler til Gillette, særlig i USA. I 1987 ble Wilkinson Match kjøpt av Swedish Match, og to år senere solgt videre til nederlandske Eemland Holding. Forsøk fra Gillette på å få kontroll over Wilkinson gjennom Eemland ble imidlertid stanset av konkurransemyndighetene. I 1993 gikk Wilkinson til Warner-Lambert, eier av merkenavnet Schick; Wilkinson-produkter er siden markedsført under navnet Schick utenfor Europa.

Siden 2003 er Schick-Wilkinson eid av den amerikanske batteriprodusenten Energizer.

Gjennom hele sin historie har Wilkinson fortsatt å produsere sverd til seremonielt bruk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg