Wilhelm von Tangen Hansteen var en norsk offiser; under andre verdenskrig var han forsvarssjef

Hansteen hadde en lang og variert utdannelse. Han tok krigsskolen, senere den Militære høyskole (tilsvarende Forsvarets Stabssskole) før han studerte jus. Han avsluttet denne utdanningen i 1924. Han tilbrakte en studieperiode i Frankrike, som inkluderte tjeneste ved et fransk infanteriregiment.

I perioden frem til andre verdenskrig tjenestegjorde han i en rekke stillinger, blant annet i generalstaben, 5. divisjon og som militærattaché i Finland. Han var også dommerfullmektig utenom den militære karriere.

Han var dommerfullmektig til 1941, før han ble kalt til London og tilbudt stillingen som forsvarsssjef. Hansteen ble ansett å være for ung for stillingen av andre offiserer, men hadde forsvarsministerens tillit. Det sentrale prosjekt for Hansteen var koordinering mellom det norske militære apparat og de allierte. 

Det var i disse årene et åpent spørsmål om Norge måtte tas tilbake med makt, eller om tysk kapitulasjon ville finne sted. For å sikre at norske interesser ble tatt vare på ble kronprins Olav innsatt som forsvarssjef. Dette hadde Hansteens støtte, og hevet prestisjen til stillingen.

Hansteen tjenestegjorde etter krigen som generalinspektør for Heimevernet før han i 1947 til 1948 ledet Tysklandsbrigaden. Han ble etter hjemkomsten fra Tyskland beordret generalinspektør for Hæren  og ledet med dette oppbyggingen av Hærens styrker.

Fra 1956 til pensjonsalder i 1966 var han generalkrigskommisær og fra 1957 til 1960 sjef for Forsvarets Høgskole.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.