Wilhelm Wagner

Faktaboks

Wilhelm Wagner
Født
26. desember 1909
Død
30. juli 1978

Artikkelstart

Wilhelm Wagner var en tysk SS-offiser. Wagner var leder for kontoret i det tyske politiet i Norge som hadde ansvaret for deportasjonen av de norske jødene under andre verdenskrig.

Bakgrunn

Wilhelm Wagner ble født i 1909 i Altenkirchen/Westerwald. Opprinnelig var han middelskolelærer, men gikk inn i sikkerhetstjenesten Sicherheitsdienst (SD) i 1935. Til Norge kom han i 1941 med grad av SS-Hauptsturmführer (tilsvarer kaptein).

Wagner ledet referatet (kontoret) i Sipo og SD som hadde ansvaret for deportasjonen av de norske jødene. Han var også tilknyttet Gestapo som analytiker (Referat IVS). Wagner var selv til stede på Vippetangen 26. november 1942 da 529 jøder ble sendt fra Oslo med skipet «Donau» med kurs for Auschwitz i Polen.

Rettsforfølgelse

I rettssaken mot Wagner etter krigen innrømmet han at han visste at de skulle sendes til Auschwitz, men nektet kjennskap til at menneskene der ble gasset til døde. Han påsto at han trodde jødene skulle benyttes til jordbruksarbeid i Polen.

Wagner fikk først dødsdom av lagmannsretten 8. oktober 1946. Dommen ble anket og Høyesterett reduserte dommen til 20 års tvangsarbeid den 30. april 1947. Tre dommere gikk inn for 20 års tvangsarbeid, to ville fortsatt ha dødsstraff. Men han sonet ikke lenger enn til 1952 da han ble sendt hjem til Tyskland.

Undersøkelser mot Wagner i forbindelse med hans rolle i jødedeportasjone ble iverksatt på nytt i Tyskland i 1963. Han ble tiltalt sammen med Hellmuth Reinhard ved Landgericht Baden-Baden i januar 1965. Men saken hans ble henlagt etter at den tyske presten Günther i Oslo engasjerte seg til hans fordel og blant annet skaffet positive vitnemål og dokumenter fra generalkonsul Ellef Ringnes, dr. Lundby, høyesterettsadvokat Erling Wikborg og jødiske Elena Anker-Ording.

Wagner var bankmann i 1965. Han døde i 1978.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg