Wilhelm Swensen

Faktaboks

Wilhelm Swensen
Wilhelm Henrik Carl Swensen
Født
2. august 1894, Borge i Lofoten
Død
19. januar 1966, Trondheim
Av /Sverresborg Trøndelag Folkemuseum.

Artikkelstart

Wilhelm Swensen var en norsk arkitekt.

Swensen avsluttet utdanning ved Trondhjems tekniske læreanstalt i 1914. Så arbeidet han som assistent i Trondheim de følgende årene, før han i 1920–1923 var byarkitekt og stadskonduktør i Porsgrunn. Fra 1934 var han tillitsmann for Telemark i Fortidsminneforeningen. Han har blant annet tegnet en enetasjes enebolig av tre med saltak i Lilleåsveien 5 i Porsgrunn, hvor trekk fra tradisjonell norsk trehusarkitektur er kombinert med trekk fra funksjonalisme.

Senere arbeidet han med restaureringen av Nidarosdomen fra 1946, fra 1948–1964 i rollen som teknisk-administrativ leder og kunstnerisk medarbeider. I Trondheim tegnet han også ombygging av et uthus av tre ved Waisenhuset i Kongsgårdsgata 2 (1949), som egen bolig.

Han utførte også en rekke oppmålings- og restaureringsarbeider for Riksantikvariatet, blant annet innredningen av Austrått (1949–1961). I tillegg Restaurerte han kirker i Nes i Telemark, Hjartdal, Langesund, Porsgrunn og Kongsberg, samt at han planla restaurering av Byneset kirke og Ranem kirke i Overhalla.

Swensen var formann i den trønderske avdelingen av Fortidsminneforeningen og ble utnevnt til æresmedlem i 1965. Han hadde en omfattende skriftproduksjon, særlig i Fortidsminneforeningens årbok.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg