Wilhelm Maximilian Carpelan

Faktaboks

Uttale
cˈarpelan
Født
7. januar 1787
Død
19. mai 1830
Fødested
Ojamo i Lojo, Finland
Dødssted
Stockholm
Wilhelm Maximilian Carpelan: Trykket og håndkolorert kart over Sør-Norge, 1826.
Wilhelm Maximilian Carpelans kart over Sør-Norge av . Falt i det fri (Public domain)
Motiv fra Filefjell, hentet fra Voyage Pittoresque aux Alpes Norvégiennes, 1819–1822 av /Nasjonalmuseet. Falt i det fri (Public domain)

Wilhelm Maximilian Carpelan var en finskfødt svensk tegner, grafiker, kartograf, landmåler og offiser i den svenske hæren. Gjennom reiser over fjellet mellom Christiania (nå Oslo) og Bergen, og i Telemark, tegnet Carpelan landskap som i stor grad hadde vært ukjent for andre enn de med lokal tilhørighet. Motivene ble gjengitt i plansjeverk og på utstillinger.

Landskapsskildringer av Norge

Han deltok som offiser i felttogene 1808–14 og var 1819–24 adjutant hos den svenske stattholder i Christiania. Han ble godt kjent med Norge gjennom flere reiser, ofte sammen med kunstneren Johannes Flintoe og naturforskeren Chr. Hansteen. Hans landskapsskildringer i tegning, oljemaleri og akvarell ble modell for plansjeverket Voyage pittoresque aux alpes norvégiennes (1821–23). I svensk oversettelse er tittelen «Pittoresk resa i de norska fjällen». Verket regnes som hans hovedverk og består av tre sammenbundne hefter med illustrasjoner utført i akvatint. Siden fulgte Vues norvégiennes (1826–27). Han utga på samme tid et kart over Sør-Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg