Wilhelm Heidkamp

Wilhelm Heidkamp var en tysk jager (krigsskip) brukt under invasjonen av Norge under andre verdenskrig. Jageren senket det norske panserskipet Eidsvold.

Historie

Wilhelm Heidkamp var flaggskipet i den tyske invasjonstyrken som okkuperte Narvik 9. april 1940. Jageren hadde sendt en parlamentær til panserskipet Eidsvold, med ordre om å overgi skipet til de tyske styrkene. Da skipssjefen på det norske panserskipet, kommandørkaptein Odd Isachsen Willoch, ikke etterkom den tyske ordren, sendte Wilhelm Heidkamp umiddelbart fire torpedoer mot Eidsvold, som ble truffet av tre og sank på noen få sekunder med store tap. Bare seks av mannskapet på Eidsvoll overlevde. Kort tid etterpå ble panserskipet Norge også senket av den tyske flåtestyrken.

Wilhel Heidkamp ble truffet av torpedoer fra den britiske jageren Hardy under sjøslaget ved Narvik 10. april, og sank dagen etter. En marinebataljon ble opprettet av skipssjefen på Wilhelm Heidkamp, bestående av overlevende mannskap fra den tyske jageren og noen andre av skipene i den tyske flåten. Denne bataljonen deltok i de følgende kampene om Narvik, og hadde i strid med folkeretten utstyrt seg med norske uniformer fra Elvegårdsmoen.

Spesifikasjoner

Wilhelm Heidkamp var utstyrt med to dampturbiner med en samlet ytelse på 70 000 akselhestekrefter. Skipet var utrustet med fem 12,7-centimeter kanoner i separate tårn, og i tillegg 3,7-centimeter og tocentimeter luftvernkanoner, og torpedoer.

  • Standard deplasement: 1811 tonn
  • Lengde: 123,20 meter
  • Topphastighet: 40 knop
  • Rekkevidde: 2000 nautiske mil

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg