Wilfred Bion

Faktaboks

Wilfred Bion
Født
8. september 1897, Mathura, India
Død
8. november 1979, Oxford, England

Artikkelstart

Wilfred Bion var en britisk psykoanalytiker som særlig jobbet med psykoser og schizofreni. Han utarbeidet blant annet teorier om tankeforstyrrelser og vrangforestillinger. Han var påvirket av Melanie Klein og skrev om barnets tidlige interaksjon med moren. Utenfor psykologifeltet er han mest kjent for bøkene om gruppepsykologi.

Biografi

Bion ble født i Mathura, India. Han bodde der til han var 8 år, før han ble sendt på kostskole i England. Der følte han seg mye alene, særlig siden foreldrene og søsteren hadde blitt igjen i India. Under andre verdenskrig kjempet han i Frankrike og fikk flere utmerkelser. Etter krigen tok han en bachelor i historie ved Oxford-Universitetet, før han utdannet seg til lege ved University College London i 1930. Deretter jobbet han ved Tavistock-klinikken i London. En av hans mest kjente pasienter i denne tiden var Samuel Beckett. Under andre verdenskrig jobbet han som lege og behandlet det vi nå kaller PTSD. Gikk i analyse hos Melanie Klein mellom 1946 og 1952 og var faglig tilknyttet miljøet rundt henne. Bodde den siste delen av sitt liv i Los Angeles, California.

Selvstendig arbeid

Bion utviklet en teori om forholdet mellom den som rommer (the container) og det som blir rommet (the contained). Å romme betyr å speile noens (barnets, pasientens) følelser i en viss relasjon. Bion skrev om hvordan moren kan romme et lite barns følelser ved å være i en drømmeaktig tilstand Bion kalte reverie. Denne kan ligne litt på Sigmund Freuds frittflytende oppmerksomhet, men betyr mer en slags mottakelighet for andres følelser. Angst kan hindre oss i å være i stand til å motta andres følelser og når moren er angstfylt, kan barnet bli redd for sine egne følelser. Hvis forholdet mellom mor og barn var godt, vil barnet være i stand til å romme sine egne følelser i voksen alder.

Bion skrev også en del om hvordan tanker og følelser henger sammen i en evig skiftende dynamikk, både hos analytikeren og analysanden. Dette ligner på ideene om hvordan tanker er i en gjensidig påvirkning med følelser og adferd, som vi finner igjen i moderne, kognitiv terapi.

Les mer i Store norske leksikon

Hovedverk

  • Experiences in Groups (1961, London: Tavistock)
  • Learning from Experience (1962, London: Karnac Books)
  • Elements of Psychoanalysis (1963, London: Karnac Books)
  • Transformations (1965, London: Karnac Books)
  • Second Thoughts (1967, London: Karnac Books)
  • A memoir of the future (i tre bind, 1975-1979, London: Karnac Books)

Litteratur

  • Bleandonu, Gerard, Wilfred Bion: His Life and Works. (1994, London: Free Association Books)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg