Wild Bill Hickok

Faktaboks

Wild Bill Hickok

James Butler Hickok

Født
27. mai 1837, Homer (nå Troy Grove), Illinois, USA
Død
2. august 1876, Deadwood, Dakota (nå Sør-Dakota), USA
Wild Bill Hickok, fotografert i 1873.
Av .

Artikkelstart

Wild Bill Hickok var en amerikansk eventyrer, militær speider og politimann. Hans eventyrlige liv og meritter har gitt stoff til amerikansk populærkultur i skrift, på lerret og skjerm.

Hickok vokste opp i Illinois. I 1856 reiste han vestover til nybyggerområdene i Kansas, hvor han tok leilighetsarbeid og snart opparbeidet seg et rykte for mot og rettskaffenhet. Blant annet hindret han en mann i å banke opp en 11 år gammel gutt, den senere Buffalo Bill Cody, som han deretter pleiet et livslangt vennskap med. Han deltok også i en frivillig styrke innenfor antislaveribevegelsen. Under den amerikanske borgerkrigen utmerket han seg på nordstatenes side som spion, speider og skarpskytter. Etter krigen tjente han som speider både for general William T. Sherman og George Armstrong Custer under felttogene mot urbefolkningen.

Hickok levde et liv som ofte brakte han opp i skarpe situasjoner ved lovens yttergrenser. To ganger ble han tiltalt for drap og frikjent. Hans meritter ble ofte videreformidlet til magasiner og aviser i sterkt overdreven form og ga ham legendestatus som revolvermann. Like fullt ble han valgt til sheriff i Hays City, Kansas, og senere i kvegbyen Abilene. Etter en uheldig skyteepisode ble han avsatt fra tjenesten, prøvde seg en kort periode som deltaker i Buffalo Bills westernshow i Rochester, New York, men returnerte til Vesten i 1874. To år senere ble han skutt bakfra under et pokerlag. Kortene som Hickok satt med da han ble drept – to svarte ess og to svarte åttere – er for ettertiden blitt hetende «The Dead Man’s Hand».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg