Wiens forskyvningslov er en lov i fysikken som gir sammenhengen mellom temperatur og bølgelengde ved maksimal strålingsintensitet i strålingen fra et såkalt svart legeme, det vil si et legeme som absorberer all stråling som treffer det.

Loven ble formulert av Wilhelm Wien i 1893. Han fikk Nobelprisen i fysikk i 1911 for sine arbeider om varmestråling.

Definisjon

Et svart legeme har også maksimal evne til å sende ut stråling. Wiens forskyvningslov sier at intensiteten av strålingen er maksimal ved en bølgelengde som er omvendt proporsjonal med den absolutte temperaturen til legemet.

Med symboler skrives dette

λ = a/T

Her er konstanten a = 2,898 ·10–3 m·K.

Solens overflatetemperatur er ca. 5800 K. Av Wiens forskyvningslov følger da at solstrålingen har maksimal intensitet ved bølgelengden 5,0 · 10–7 m som er i den synlige delen av det elektromagnetiske spekteret og tilsvarer grønt lys. Solen er imidlertid hvit, siden den sender ut stråling av alle frekvenser.

Den gjennomsnittlige temperaturen til jordoverflaten er 14 °C, som svarer til 287 K. Utstrålingen fra Jorden har maksimal intensitet ved bølgelengden 10 mikrometer, som er i den infrarøde delen av spekteret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg