Faktaboks

Uttale
wˈestən keip
Kapp det gode håp
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Cape Town fra helikopter
Cape Town er hovedstaden i provinsen Western Cape.

Western Cape er en provins i sørlige Sør-Afrika. Den er 129 462 km2 og er Sør-Afrikas tredje største provins med 6,8 millioner innbyggere (2019). Provinshovedstaden er Cape Town.

Western Cape ble opprettet i 1994 ved deling av den tidligere Kapp-provinsen. Den omfatter den sørvestlige delen og strekker seg i en slags L-form 400 km nordover langs Atlanterhavskysten og 500 km østover langs Indiahavet. Den grenser mot Northern Cape i nord og Eastern Cape i øst.

Natur og geografi

Western Cape ligger sør for den store høysletta som strekker seg fra Northern Cape til Mpumalanga. Den nordlige sletteområdet, Karoo-regionen, er en halvørken som er avgrenset av store fjellkjeder. Fjellene faller bratt av mot sør. Sør og vest for Karoo ligger en smal og frodig kystslette. Det er mer fjellrikt innenfor Cape Town, og lengst i øst. Provinsen dreneres av en rekke mindre elver. Kapp Agulhas er Afrikas sørligste punkt.

Provinsen har har er rikt plante- og floraliv bygget opp rundt plantesamfunnet fynbos. Cape floraregionen er på UNESCOs verdensarvliste. Kystområdene i provinsen er de eneste områdene med middelhavsklima i Afrika sør for Sahara.

Provinsen er sterkt urbanisert og er tynt befolket utenfor byer og tettsteder. To-tredjedeler av befolkningen bor i storbyen Cape Town. Andre større byer er George, Paarl, Worchester, Oudtshoorn og Stellenbosch.

Økonomi og næringsliv

Wellington
Vinmarker ved Wellington, Western Cape. Det meste av Sør-Afrikas viner kommer fra Western Cape-provinsen.
Av /Bahnbilder.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Landbruksnæringen er en stor sektor i økonomien. Dette er særlig knyttet til dyrking av frukt (epler, pærer, druer m.m.), grønnsaker og korn. Det er også en stor vinproduksjon. I nord (Karoo) er det mye sauehold, i øst (Oudtshoorn) struts. Det er også omfattende fiskeri og skogsvirksomhet. Industrien er er særlig knyttet til bearbeiding av produkter fra primærnæringene sammen med klær- og tekstilproduksjon.

Provinsen har også store inntekter og sysselsetting knyttet til turisme. Nye nisjeområder de siste årene er knyttet til framvokst av høy-teknologiske bedrifter, film- og tv-produksjon med mer.

Provinsen har også Sør-Afrikas eneste kjernekraftverk (Koeberg). Det ble bygget ferdig i 1984 og er lokalisert 30 km nord for Cape Town.

Demografi, sosiale forhold og politikk

Den fargede befolkningen har historisk utgjort flertallet av befolkningen, men er fallende som følge av sterk innvandring av svarte afrikanere fra særlig Eastern Cape. De fargede utgjør nå under 50 prosent, svarte afrikanere en tredjedel, mens hvite utgjør rundt 16 prosent. Omlag en tredjedel av befolkningen lever under fattigdomsgrensen.

Western Cape er den eneste provinsen som ikke er styrt av ANC. Partiet dominerte også i denne provinsen det første ti-året etter 1994, men fra provinsvalget i 2009 har Democratic Alliance dominert og hatt rent flertall. Ved valget i 2019 fikk Democratic Alliance 55 prosent av stemmene (ned fra 59 prosent sammenlignet med 2014), mens ANC fikk 29 prosent (ned fra 33 prosent).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg