Western Cape

Av .
Lisens: CC BY-SA 4.0
Cape Town er hovedstaden i provinsen Western Cape.

Artikkelstart

Western Cape er en provins i sørlige Sør-Afrika. Den omfatter det sørvestligste hjørnet med Kapp det gode håp, og har kyst både til Indiahavet og Atlanterhavet. Den er 129 370 km2 med 4 524 300 innbyggere (2001). Hovedstaden er Cape Town. Western Cape ble opprettet i 1994 ved deling av den tidligere Kapp-provinsen.

Faktaboks

Uttale
wˈestən keip

Natur

Den nordlige delen består at det halvtørre Karroo, som er avgrenset av Langeberge i sør og Nuweldberge i nord. Fjellene faller bratt av mot sør. Sør og vest for Karroo ligger en smal kystslette. Det er mer fjellrikt innenfor Cape Town, og lengst i øst. Provinsen dreneres av en rekke mindre elver. Kapp Agulhas er Afrikas sørligste punkt.

Befolkning

Ved folketellingen i 2001 fordelte befolkningen i Western Cape seg på 55 prosent fargede og asiater, 27 prosent svarte og 18 prosent hvite. 55 prosent hadde afrikaans som dagligspråk, 24 prosent xhosa og 19 prosent engelsk. Bosetningen er tettest langs kysten i sørvest og sør, i innlandet finnes store områder med liten eller ingen bosetning. Omkring 85 prosent bor i urbane strøk.

Næringsliv

Western Cape har variert næringsliv med hovedvekt på landbruksnæringen. Det dyrkes store mengder hvete, lusern, høy, frukt (epler, pærer, fersken og aprikos) og vindruer. Størstedelen av den sørafrikanske vinen kommer herfra.

Det er sauehold med stor ullproduksjon i provinsen. Også skogbruk og fiske har stor betydning. Industrien fremstiller hermetikk og andre matvarer, drikkevarer, tekstiler, konfeksjon og skotøy, biler, bildekk, kunstgjødsel, legemidler med mer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg