Gatwick i Storbritannia, seismikkselskap som leverer data til bruk for oljeleting innen petroleumsindustrien, verdens største på området. WesternGeco ble dannet i 2000 ved sammenslutning av selskapene Geko-Pracla og Western Geophysical, som var eid av henholdsvis Schlumberger og Baker Hughes, to store amerikanske oljeservicekonsern. Etter sammenslutningen var WesternGeco eid sammen av Schlumberger og Baker Hughes, til det i 2006 ble et heleid datterselskap av Schlumberger. Omsetning ca. 1,5 mrd. amerikanske dollar (2005).

Geco-Prakla hadde røtter i norske Geophysical Company of Norway (Geco), som ble etablert i 1972 av Det Norske Veritas og var blant verdens ledende innen seismisk oljeleting. Senere kom bl.a. Statoil og Kongsberg Våpenfabrikk inn som eiere, men i 1986 overtok Schlumberger halvparten av aksjene og ble senere heleier. I 1991 sammensluttet Schlumberger Geco med tyske Prakla-Seismos til Geco-Prakla.

Western Geophysical ble grunnlagt i California i 1933 og kjøpte bl.a. Halliburtons seismikktjenester (1994), før det i 1998 ble overtatt av Baker Hughes.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.