WesternGeco

Gatwick i Storbritannia, seismikkselskap som leverer data til bruk for oljeleting innen petroleumsindustrien, verdens største på området. WesternGeco ble dannet i 2000 ved sammenslutning av selskapene Geko-Pracla og Western Geophysical, som var eid av henholdsvis Schlumberger og Baker Hughes, to store amerikanske oljeservicekonsern. Etter sammenslutningen var WesternGeco eid sammen av Schlumberger og Baker Hughes, til det i 2006 ble et heleid datterselskap av Schlumberger. Omsetning ca. 1,5 mrd. amerikanske dollar (2005).

Geco-Prakla hadde røtter i norske Geophysical Company of Norway (Geco), som ble etablert i 1972 av Det Norske Veritas og var blant verdens ledende innen seismisk oljeleting. Senere kom bl.a. Statoil og Kongsberg Våpenfabrikk inn som eiere, men i 1986 overtok Schlumberger halvparten av aksjene og ble senere heleier. I 1991 sammensluttet Schlumberger Geco med tyske Prakla-Seismos til Geco-Prakla.

Western Geophysical ble grunnlagt i California i 1933 og kjøpte bl.a. Halliburtons seismikktjenester (1994), før det i 1998 ble overtatt av Baker Hughes.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg