Werner Christie - norsk flyoffiser

Faktaboks

Født
13. desember 1917
Død
29. desember 2004
Fødested
Vang
Dødssted
Oslo

Werner Hosewinckel Christie var en norsk flyoffiser som fløy jagerfly under andre verdenskrig, var kommandør for luftstridskreftene i Sør-Norge og sjef for utenlandsavdelingen i Røde Kors.

Bakgrunn

På 1930-tallet studerte Christie i Berlin, før han returnerte til Norge for å studere ved Hærens Flyverskole, hvor han i 1939 ble uteksaminert. Han var så nøytralitetsvakt.

Andre verdenskrig

9. april 1940 befant Christie seg på Sola flyplass da de tyske fallskjermtroppene inntok flyplassen. Mange norske soldater ble tatt til fange, men Christie slapp unna. Sammen med andre norske soldater og ytte han noe motstand, før de dro innover i landet på ski for å møte britiske tropper. Da det ble klart at Sør-Norge var tapt, rømte han i mai via Sverige og Sovjetunionen til Canada, hvor han meldte seg til tjeneste i Little Norway.

Fra 1941 til 1945 tjenestegjorde han som flyver og offiser, og gjorde i alt 244 tokt over fiendtlig territorium. Han steg fra sersjants grad til midlertidig oberstløytnant. Christie ledet den norske 332 skvadron og senere flere britiske wings, en større avdeling med flere skvadroner i, og en periode som stabsoffiser. I april 1945 ble han skutt ned og hoppet ut i fallskjerm over Tyskland, og satt deretter fanget til krigens slutt.

Etter krigen

I 1946 gikk Christie Royal Air Force staff college, før han ble ansatt i SAS. Fra 1949 var han tilbake i Luftforsvaret.

Fra 1951 var Christie sjef i utdanningsavdelingen i Luftforsvarets overkommando, og fra 1954 var han sjef for Luftforsvarets stabsskole. Fra 1956 til 1959 var han generalsekretær i Norsk Aero Klubb, fra 1959 til 1961 stabssjef hos Luftkommandøren, så elev ved Forsvarets Høgskole, og sjef for personellstaben i Luftforsvarets Overkommando. Fra 1968 ble Christie generalmajor og sjef for Luftkommando Nord-Norge. Han siste post var fra 1971 til 1975 som kommandør for Luftstridskreftene i Sør-Norge.

Etter pensjon fra Forsvaret jobbet Christie først som konsulent for Helly Hansen, deretter lenge i Norges Røde Kors, der han i 1978 ble sjef for utenlandsavdelingen.

Familie

Christie var sønn av den banebrytende landbruksforskeren med samme navn, Werner Hosewinckel Christie, og dattersønn av godseier Carl Gustav Wedel Jarlsberg. Christies bror, Johan Koren Christie, var også flyoffiser og generalmajor, og en av Norges mest dekorerte piloter under andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg