Werner Christie – norsk flyoffiser

Werner Hosewinckel Christie var en norsk flyoffiser som fløy jagerfly under andre verdenskrig, var kommandør for luftstridskreftene i Sør-Norge og sjef for utenlandsavdelingen i Røde Kors.

På 1930-tallet studerte Christie i Berlin, før han returnerte til Norge for å studere ved Hærens Flyverskole, hvor han i 1939 ble uteksaminert. Han var så nøytralitetsvakt.

9. april 1940 befant Christie seg på Sola flyplass da de tyske fallskjermtroppene inntok flyplassen. Mange norske soldater ble tatt til fange, men Christie slapp unna. Sammen med andre norske soldater og ytte han noe motstand, før de dro innover i landet på ski for å møte britiske tropper. Da det ble klart at Sør-Norge var tapt, rømte han i mai via Sverige og Sovjetunionen til Canada, hvor han meldte seg til tjeneste i Little Norway.

Fra 1941 til 1945 tjenestegjorde han som flyver og offiser, og gjorde i alt 244 tokt over fiendtlig territorium. Han steg fra sersjants grad til midlertidig oberstløytnant. Christie ledet den norske 332 skvadron og senere flere britiske wings, en større avdeling med flere skvadroner i, og en periode som stabsoffiser. I april 1945 ble han skutt ned og hoppet ut i fallskjerm over Tyskland, og satt deretter fanget til krigens slutt.

I 1946 gikk Christie Royal Air Force staff college, før han ble ansatt i SAS. Fra 1949 var han tilbake i Luftforsvaret.

Fra 1951 var Christie sjef i utdanningsavdelingen i Luftforsvarets overkommando, og fra 1954 var han sjef for Luftforsvarets stabsskole. Fra 1956 til 1959 var han generalsekretær i Norsk Aero Klubb, fra 1959 til 1961 stabssjef hos Luftkommandøren, så elev ved Forsvarets Høgskole, og sjef for personellstaben i Luftforsvarets Overkommando. Fra 1968 ble Christie generalmajor og sjef for Luftkommando Nord-Norge. Han siste post var fra 1971 til 1975 som kommandør for Luftstridskreftene i Sør-Norge.

Etter pensjon fra Forsvaret jobbet Christie først som konsulent for Helly Hansen, deretter lenge i Norges Røde Kors, der han i 1978 ble sjef for utenlandsavdelingen.

Christie var sønn av den banebrytende landbruksforskeren med samme navn, Werner Hosewinckel Christie, og dattersønn av godseier Carl Gustav Wedel Jarlsberg. Christies bror, Johan Koren Christie, var også flyoffiser og generalmajor, og en av Norges mest dekorerte piloter under andre verdenskrig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.