Wennerström-saken

Artikkelstart

Wennerström-saken er den største og mest oppsiktsvekkende spionsaken i Sveriges historie. Da den svenske offiseren Stig Wennerström (1906–2006) ble arrestert i 1963, hadde han avslørt mengder med svenske militærhemmeligheter til Sovjetunionen. Han overleverte materiale om forsvarspolitiske vurderinger og rent tekniske opplysninger om forsvarsmateriell.

Stig Wennerström var offiser, først i marinen, men gikk tidlig over til flyvåpenet. Han studerte russisk og tjenestegjorde i 1948–1952 som flyattaché ved den svenske ambassaden i Moskva. Mot betaling overleverte han da informasjon om de vestlige landenes militære strategi til den sovjetiske militære etterretningen, GRU. Dette fortsatte han med i perioden 1952 til 1957, da han var flyattaché ved den svenske ambassaden i Washington.

I 1957 kom Wennerström tilbake til Sverige og ble da plassert ved Forsvarets kommandosentral, og spionasjen fortsatte. Viktige deler av den svenske krigsplanleggingen, forsvarspolitiske avveininger, og mer teknisk informasjon om forsvarsmateriell ble overlevert Sovjetunionen. Den svenske etterretningen, SÄPO, begynte nå å fatte mistanke mot Wennerström, og han ble omplassert i 1961 til Utenriksdepartementet, der mulighetene for spionasje var mer begrenset. Han ble avslørt i juni 1963. Hushjelpen var blitt kontaktet av SÄPO, og hun fant filmruller hjemme hos ham. Wennerström ble pågrepet noen dager senere.

I rettssaken og i sine memoarer innrømmet Wennerström de fleste anklagepunktene, men hevdet at han gjennom sin gjerning bidrog til å stabilisere den militære maktbalansen mellom øst og vest. Han mente Sverige stod for nær vestmaktene, og ville selv rette opp denne ubalansen. Han fikk i 1964 livstidsdom, men ble benådet i 1974.

Både benådningen og det at han fikk tjeneste i Utenriksdepartementet selv etter at han var mistenkt, ble kritisert i Sverige årene etter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg