Wenche Elena Medbøe

Faktaboks

Wenche Elena Medbøe
født:
3. juli 1940, Oslo

Wenche Medbøe er en norsk skuespiller, utdannet ved Statens Teaterhøgskole.

Hun begynte sin karriere i NRK Fjernsynsteatret, der hun blant annet spilte Minna i Arild Brinchmanns tolkning av Leck Fischers Frisøndag (1961), Borghild i Sandels Kranes konditori (1963) og Ariel i Shakespeares Stormen (1964). I 1966 ble hun ansatt ved Nationaltheatret, der hun arbeidet fram til 1969, da hun gikk over til Det Norske Teatret. Der var hun ansatt fram til pensjonsalderen.

Blant Wenche Medbøes Nationaltheatret-roller var den lille gutten i Ingmar Bergmans oppsetning av Pirandellos Seks personer søker en forfatter (1967), Hilde i Ibsens Fruen fra havet (1968) og Alvilde i Bjørnsons Naar den ny vin blomstrer (1969).

I sine tidlige år på Det Norske Teatret spilte hun blant annet Elektra i Orestien (1970), Thea Elvsted i Hedda Gabler (1971), Gerd i Brand (1973), Nina i Tsjekhovs Måken (1974), Siri von Essen i Enquists Tribadernas natt (1976) og tittelrollen i Strindbergs Frøken Julie (1978). Av senere roller kan nevnes moren i Mor til David S. av Yvonne Keuls (1990) og Greta i Tida er vår heim av Lars Norén (1995). I 2005 tolket hun Mor Åse i Robert Wilsons oppsetning av Peer Gynt, en forestilling som mottok Heddaprisen i klassen årets forestilling.

For sitt eget kompani, Medbøe Produksjoner, har hun skapt forestillingen Kjente jeg deg? om Rolf Jacobsens liv og diktning (2014).

Blant hennes filmroller er Veslemøy i Nils-Reinhardt Christensens Line etter Axel Jensens roman (1961).

Wenche Medbøe er datter av pressemannen Odd Medbøe. Skuespiller Katja Medbøe var hennes søster.

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev Morten Bakkeli

Hei, det står i artikkelen om Wenche Medbøe at hun debuterte som skuespiller i Fjernsynsteatret i 1963, men hun medvirket i "Frisøndag" i Fjernsynsteatret 9. mars 1961, uten at jeg er sikker på om det var hennes debutrolle. [https://tv.nrk.no/serie/fjernsynsteatret/FTEA61000461/09-03-1961]

svarte Lillian Bikset

Takk, jeg skal undersøke dette - og også ellers gjennomgå denne artikkelen for oppdatering, det ser ikke ut som om den har vært rørt siden papirutgaven av leksikonet. Jeg er glad du gjorde meg oppmerksom på den, mvh, Lillian Bikset (fagansvarlig).

svarte Lillian Bikset

Du har rett: Hun spilte flere roller både i NRK Fjernsynsteatret og i film for øvrig ('Line') før 'Kranes Konditori'. Dette er korrigert nå, og jeg har også brakt øvrig informasjon opp til dags dato. Takk for at du gjorde meg oppmerksom på denne, mvh, Lillian Bkset (fagansvarlig).

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg