Weifa

Weifas logo
Av .

Artikkelstart

Weifa var et norsk legemiddelfirma som ble etablert i februar 1940 av farmasøyten Olaf Weider (1907–1978) med navnet «Weiders Farmasøytiske A/S». Weifa er i dag del av Karo Pharma.

Da andre verdenskrig kom til Norge 9. april 1940 sto firmaets første tablettmaskin på Oslo Havnelager. Weifa hadde i starten hovedkontor og administrasjon i Oslo med avdelinger for forskning og utvikling, informasjon og markedsføring, samt produksjon av legemidler.

Foruten framstilling av legemidler, altså farmasøytisk produksjon, utviklet Weifa tekniske metoder til kunstig framstilling av virkestoffer for den farmasøytiske industrien. Bedriften satset også på utvinning av farmakologisk aktive stoffer fra planter, i første rekke alkaloider fra opiumsvalmuen.

Et av Weifas produkter som var med helt fra starten av var «Weifa – C nypeekstrakt» med innsamlede nyper som råvare.

Historikk

Firmaets grunnlegger Olaf Weider.
Av /Nasjonalbiblioteket.
Lisens: CC PD

Weifa etablerte seg i Kragerø i Telemark i 1949. All produksjon i Oslo ble flyttet til Kragerø i 1963. Da var all produksjon samlet på ett sted.

1950-årene ble «valmuens år» for Weifa. Perioden fikk dette navnet fordi firmaet i disse årene brukte valmuer for å isolere substanser som eventuelt kunne brukes som virkestoff i medisin. Resultatet ble blant annet folkodin, et virkestoff som hadde en viss hostestillende effekt. Det ble brukt i Weifas «Tuxi – preparater», preparater som var på markedet i Norge fram til 2007.

Det var også eksport av legemidler med anbudsleveringer til UNICEF og WHO. Weifa ble i 1969 den første farmasøytiske bedriften i Europa til å introdusere L-dopa, et stoff som blant annet er viktig i behandling av Parkinsons sykdom. Råstoffene til L-dopa ble levert av den norske treforedlingsindustrien.

Weifa etablerte seg ute i verden i ca. 20 land, blant annet med fabrikk i Kuala Lumpur i Malaysia med produksjon av legemidler for det asiatiske markedet. Denne fabrikken ble etablert i 1989.

Bedriften var en stor produsent av metformin, som brukes til behandling av diabetes verden over. Nye eiere fortsetter med denne produksjonen.

Produkter

Kjente legemidler/produkter fra Weifa er blant annet:

  • Weifa – C nypeekstrakt
  • Pyrisept
  • Paracet
  • Paralgin Forte
  • Ibux
  • Metformin

Oppkjøp

I 2015 ble Weifa kjøpt opp av svenske Karo Pharma og splittet i to. Oslo-kontoret til Weifa er nå Karo Pharma, og de markedsfører fremdeles Paracet og Ibux under de kjente Weifa-handelsnavnene. Vistin Pharma kjøpte Weifas to produksjonsanlegg i Kragerø. De eier og driver fortsatt anlegget i Sannidal rett utenfor Kragerø, der de produserer metformin. I 2017 solgte de det andre anlegget til australske TPI Enterprises som nå har skiftet navn til Palla Pharma. I Norge har selskapet fått navnet TPI Norway.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg