Weifas logo
Weifas logo
Av .

Weifa var et norsk legemiddelfirma som ble etablert i februar 1940 av farmasøyten Olaf Weider (1907–1978) med navnet «Weiders Farmasøytiske A/S».

I 2015 ble Weifa kjøpt opp av svenske Karo Pharma og splittet i to. Oslo-kontoret til Weifa er nå Karo Pharma, og de markedsfører fremdeles Paracet og Ibux under de kjente Weifa-handelsnavnene.

Vistin Pharma kjøpte Weifas to produksjonsanlegg i Kragerø. De eier og driver fortsatt anlegget i Sannidal rett utenfor Kragerø, der de produserer metformin. I 2017 solgte de det andre anlegget til australske TPI Enterprises som nå har skiftet navn til Palla Pharma. I Norge har selskapet fått navnet TPI Norway.

Historikk

Olaf Weider
Firmaets grunnlegger Olaf Weider.
Av /Nasjonalbiblioteket.
Lisens: CC PD

Da andre verdenskrig kom til Norge 9. april 1940 sto firmaets første tablettmaskin på Oslo Havnelager. Weifa hadde i starten hovedkontor og administrasjon i Oslo med avdelinger for forskning og utvikling, informasjon og markedsføring, samt produksjon av legemidler.

Foruten framstilling av legemidler, altså farmasøytisk produksjon, utviklet Weifa tekniske metoder til kunstig framstilling av virkestoffer for den farmasøytiske industrien. Bedriften satset også på utvinning av farmakologisk aktive stoffer fra planter, i første rekke alkaloider fra opiumsvalmuen.

Et av Weifas produkter som var med helt fra starten av var «Weifa – C nypeekstrakt» med innsamlede nyper som råvare.

Weifa etablerte seg i Kragerø i Telemark i 1949. All produksjon i Oslo ble flyttet til Kragerø i 1963. Da var all produksjon samlet på ett sted.

1950-årene ble «valmuens år» for Weifa. Perioden fikk dette navnet fordi firmaet i disse årene brukte valmuer for å isolere substanser som eventuelt kunne brukes som virkestoff i medisin. Resultatet ble blant annet folkodin, et virkestoff som hadde en viss hostestillende effekt. Det ble brukt i Weifas «Tuxi – preparater», preparater som var på markedet i Norge fram til 2007. Les mer om hostestillende midler.

Det var også eksport av legemidler med anbudsleveringer til UNICEF og WHO. Weifa ble i 1969 den første farmasøytiske bedriften i Europa til å introdusere L-dopa, et stoff som blant annet er viktig i behandling av Parkinsons sykdom. Råstoffene til L-dopa ble levert av den norske treforedlingsindustrien.

Weifa etablerte seg ute i verden i cirka 20 land, blant annet med fabrikk i Kuala Lumpur i Malaysia med produksjon av legemidler for det asiatiske markedet. Denne fabrikken ble etablert i 1989.

Bedriften var en stor produsent av metformin, som brukes til behandling av diabetes verden over. Nye eiere har fortsatt denne produksjonen.

Produkter

Kjente legemidler/produkter fra Weifa var blant annet:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Aksel-Johan Hegrem

Jeg tror ikke lenger at Weifa brukes som markedsføring av Paracet og Ibux. Kjøpte Ibux i dag. Der står det kun Karo Pharma.

svarte Holger Moe Tørisen

Ja, det er riktig det. I ingressen til artikkelen om Weifa står det at Karo Pharma overtok Weifa-produkter. Jeg retter "er" i oversikten over produkter til "var" som blir mer riktig.
Takk for innspillet.

skrev Aksel-Johan Hegrem

Flott! Men det er under avsnittet «oppkjøp» det står at Ibux og Paracet fremdeles markedsføres under «… de kjente Weifa-handelsnavnene.» Det var det jeg siktet til i første kommentar.

svarte Halvard Hiis

Takk for kommentaren. Virkestoffet paracetamol selges fortsatt under handelsnavnet Paracet. Handelsnavnet Paracet var det Weifa som opprinnelig kom med. Hvert legemiddelfirma kan i prinsippet kalle produktet sitt hva de vil. Når GlaxoSmithKline selger paracetamol kaller de det Panodil. Selv om Weifa ikke står på pakningen lenger har Karo Pharma beholdt Paracet - de kunne for eksempel kalt det Parrasett eller noe helt annet. Håper dette var oppklarende. Vennlig hilsen Halvard Hiis, medisinsk redaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg