Wayne Rooney

Faktaboks

Wayne Rooney

Wayne Mark Rooney

Født
24. oktober 1985, Liverpool, England
Wayne Rooney har skåret flest mål for det engelske landslaget gjennom tidene. Her er han avbildet under en bortekamp i Mesterligaen mot PFK CSKA Moskva i 2015. Kampen endte 1–1.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Wayne Rooney er en engelsk fotballmanager og tidligere fotballspiller med posisjonen spiss. Han har vunnet Mesterligaen én gang samt flere engelske serie- og cupmesterskap med Manchester United.

Med sin styrke, arbeidskapasitet og øye for mål var Rooney ansett som en av verdens beste spisser og den beste engelske spilleren i sin generasjon. Han har vunnet flere store titler på klubbnivå og var en nøkkelspiller for Manchester United og det engelske landslaget i en årrekke.

Fra 2021 er han manager for klubben Derby.

Fakta

  • Landskamper: 120
  • Mål: 53

Klubber

Klubbkarriere

Rooney startet sin karrière i Everton FC hvor han spilte på alle alderstrinn i klubbens ungdomsavdeling. Han fikk sin førstelagsdebut i 2002 mot Tottenham og fikk mye spilletid tross sin unge alder. Hans første Premier League-scoring kom mot Arsenal i 2002. Etter to imponerende sesonger i Everton, hvor han til sammen spilte 77 kamper og scoret 17 mål, ble han hentet til Manchester United i 2004.

Debuten hans for Manchester United var mot Fenerbahçe i Mesterligaen. I debutkampen skåret han hat trick og ble med det den yngste spilleren med tre mål i én og samme Mesterliga-kamp. I tiden som fulgte utviklet Rooney seg til å bli en av verdens beste spillere. Rooney har flere ganger blitt kåret til Årets spiller og vært med på Årets lag i Premier League.

I Manchester United var Rooney med på å vinne Premier League fem ganger, i 2007, 2008, 2009, 2011 og 2013. Han var også med på laget som vant Mesterligaen i 2008, da de slo Chelsea i finalen etter straffekonkurranse. Rooney har også vunnet FIFA Club World Cup i 2008, FA-cupen fire ganger og Ligacupen tre ganger.

Rooney spilte 559 kamper og skåret 253 mål for Manchester United i løpet av 13 sesonger i klubben, og er med det Manchester Uniteds mestscorende spiller gjennom tidene.

Sommeren 2017 ble det offentliggjort at Rooney returnerte til moderklubben og signerte en toårskontrakt med Everton. Rooney spilte 40 kamper og scoret 11 mål for Everton sesongen 2017-2018. Sommeren 2018 gikk han til MLS-klubben D.C. United. Etter et og et halvt år i USA, returnerte han til England for å bli spillende trener i Derby. Etter at manager Phillip Cocu fikk sparken i november 2020, overtok Rooney etter hvert manageransvaret.

I januar 2021 la han opp som spiller, og ble manager for Derby på heltid. I hans første sesong som manager reddet klubben plassen i Championship med et nødskrik i siste serierunde.

Landslag

Rooney var 17 år da fikk sin internasjonale debut mot Australia i 2003, han ble med det den yngste spilleren med landskamp for England, senere ble han også den yngste spilleren som noensinne har scoret for landslaget.

I perioden 2003 til 2016 var Rooney en nøkkelspiller for England. Han spilte flere store internasjonale mesterskap og i løpet av sin landslagskarriere spilte han totalt 120 kamper og scoret 53 mål før han spilte sin siste landskamp i 2018. Rooney har scoret flest mål for England gjennom tidene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg