Wayne Rooney under en Champions League kamp mot PFC CSKA Moskva, 2015.

Wayne Rooney av Дмитрий Голубович. CC BY SA 3.0

Wayne Rooney, engelsk fotballspiller, med posisjonen angriper på Everton og det engelske landslaget.

Rooney er med sin styrke, arbeidskapasitet og øye for mål ansett som en av verdens beste angripere og den beste engelske spilleren i sin generasjon. Han har vunnet flere store titler på klubbnivå og er en nøkkelspiller for både klubb og landslag.

Rooney startet sin karriere i Everton FC hvor han spilte på alle alderstrinn i klubbens ungdomsavdeling. Han fikk sin førstelagsdebut i 2002 mot Tottenham. Han fikk mye spilletid tross sin unge alder, og hans første Premier League-scoring kom mot Arsenal i 2002. Etter to imponerende sesonger i Everton, hvor han tilsammen spilte 77 kamper og scoret 17 mål, ble han hentet til Manchester United i 2004.

Debuten hans for Manchester United var mot Fenerbahçe i Mesterligaen. I debutkampen scoret han hat trick og ble med det den yngste spilleren med tre mål i èn og samme Mesterliga-kamp. I tiden som fulgte utviklet Rooney seg til å bli en av verdens beste spillere. Rooney har flere ganger blitt kåret til Årets spiller og vært med på Årets lag i Premier League.

Som en del av Manchester United vant Rooney Premier League 5 ganger, Mesterligaen 1, FA-Cupen 4, Ligacupen 3, FA Community Shield 4 og FIFA Club World Cup 1 gang.

Rooney spilte 559 kamper og scoret 253 mål for Manchester United i løpet av 13 sesonger i klubben og er med det Manchester Uniteds mestscorende spiller gjennom tidene. Sommeren 2017 ble det offentliggjort at Rooney returnerte til moderklubben og signerte en toårskontrakt med Everton.

Rooney var 17 år da fikk sin internasjonale debut mot Australia i 2003, han ble med det den yngste spilleren med landskamp for England, senere ble han også den yngste spillere som noensinne har scoret for landslaget. Han har siden etablert seg på landslaget og er en nøkkelspiller for England. Rooney har spilt flere store internasjonale mesterskap og står oppført med 119 kamper og 53 mål  (per nov 2016) og er den spilleren som har scoret flest mål for England gjennom tidene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.