Wayne Rooney

Faktaboks

Wayne Rooney

Wayne Mark Rooney

født:
24. oktober 1985, Liverpool, England
Wayne Rooney under en Champions League kamp mot PFC CSKA Moskva, 2015.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Wayne Rooney, engelsk fotballspiller med posisjonen angriper på D.C. United.

Med sin styrke, arbeidskapasitet og øye for mål var Rooney ansett som en av verdens beste angripere og den beste engelske spilleren i sin generasjon. Han har vunnet flere store titler på klubbnivå og var en nøkkelspiller for Manchester United og det engelske landslaget i en årrekke.

Klubbkarriere

Rooney startet sin karrière i Everton FC hvor han spilte på alle alderstrinn i klubbens ungdomsavdeling. Han fikk sin førstelagsdebut i 2002 mot Tottenham. Han fikk mye spilletid tross sin unge alder, og hans første Premier League-skåring kom mot Arsenal i 2002. Etter to imponerende sesonger i Everton, hvor han til sammen spilte 77 kamper og skåret 17 mål, ble han hentet til Manchester United i 2004.

Debuten hans for Manchester United var mot Fenerbahçe i Mesterligaen. I debutkampen skåret han hat trick og ble med det den yngste spilleren med tre mål i én og samme Mesterliga-kamp. I tiden som fulgte utviklet Rooney seg til å bli en av verdens beste spillere. Rooney har flere ganger blitt kåret til Årets spiller og vært med på Årets lag i Premier League.

Som en del av Manchester United vant Rooney Premier League fem ganger, Mesterligaen én, FA-Cupen fire, Ligacupen tre, FA Community Shield fire og FIFA Club World Cup én gang.

Rooney spilte 559 kamper og skåret 253 mål for Manchester United i løpet av 13 sesonger i klubben, og er med det Manchester Uniteds mestskårende spiller gjennom tidene. Sommeren 2017 ble det offentliggjort at Rooney returnerte til moderklubben og signerte en toårskontrakt med Everton.

Rooney spilte 40 kamper og scoret 11 mål for Everton sesongen 2017-2018. Sommeren 2018 ble det offentliggjort at Rooney hadde underskrevet en 3,5-års kontrakt med MLS-klubben D.C. United

Landslag

Rooney var 17 år da fikk sin internasjonale debut mot Australia i 2003, han ble med det den yngste spilleren med landskamp for England, senere ble han også den yngste spillere som noensinne har skåret for landslaget.

I perioden 2003 til 2016 var Rooney en nøkkelspiller for England. Han spilte flere store internasjonale mesterskap og i løpet av sin landslagskarriere spilte han totalt 119 kamper og skåret 53 mål før han trakk seg fra videre landslagsspill i 2017. Rooney er (per juli 2018) spilleren som har skåret flest mål for England gjennom tidene.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg