Av /Reuters/NTB. Begrenset gjenbruk

Wayne Rooney

Faktaboks

Wayne Rooney

Wayne Mark Rooney

Født
24. oktober 1985, Liverpool, England
Rooney ble utvist i VM-kvartfinalen mot Portugal i 2006 etter å ha tråkket på Ricardo Carvalho, og dyttet klubbkamerat Cristiano Ronaldo. England tapte kampen mot Portugal.
/NTB/AP.
Wayne Rooney har scoret flest mål for Manchester United gjennom tidene.
/AP/NTB.

Artikkelstart

Wayne Rooney er en engelsk fotballmanager og tidligere fotballspiller med posisjonen spiss. Han har vunnet Mesterligaen én gang samt flere engelske serie- og cupmesterskap med Manchester United.

Med sin styrke, arbeidskapasitet og øye for mål var Rooney ansett som en av verdens beste spisser og den beste engelske spilleren i sin generasjon. Han har vunnet flere store titler på klubbnivå og var en nøkkelspiller for Manchester United og det engelske landslaget i en årrekke.

Fra 2022 er han manager for klubben D.C. United.

Fakta

  • Landskamper: 120
  • Mål: 53

Klubber

Klubbkarriere

Rooney vant hele fem ligamesterskap med Manchester United. Her feirer han det fra 2007/08-sesongen sammen med Rio Ferdinand.
/NTB/Action Images .

Rooney startet sin karriere i Everton FC hvor han spilte på alle alderstrinn i klubbens ungdomsavdeling. Han fikk sin førstelagsdebut i 2002 mot Tottenham og fikk mye spilletid tross sin unge alder. Hans første Premier League-scoring kom mot Arsenal i 2002. Etter to imponerende sesonger i Everton, hvor han til sammen spilte 77 kamper og scoret 17 mål, ble han hentet til Manchester United i 2004.

Debuten hans for Manchester United var mot Fenerbahçe i Mesterligaen. I debutkampen skåret han hat trick og ble med det den yngste spilleren med tre mål i én og samme Mesterliga-kamp. I tiden som fulgte utviklet Rooney seg til å bli en av verdens beste spillere. Rooney har flere ganger blitt kåret til Årets spiller og vært med på Årets lag i Premier League.

I Manchester United var Rooney med på å vinne Premier League fem ganger: i 2007, 2008, 2009, 2011 og 2013. Han var også med på laget som vant Mesterligaen i 2008, da de slo Chelsea i finalen etter straffekonkurranse. Rooney har også vunnet FIFA Club World Cup i 2008, FA-cupen fire ganger og Ligacupen tre ganger.

Rooney spilte 559 kamper og skåret 253 mål for Manchester United i løpet av 13 sesonger i klubben, og er med det Manchester Uniteds mestscorende spiller gjennom tidene. Blant hans mest minnerike mål for klubben er da han scoret på et brassespark i byderbyet mot Manchester City februar 2011. Uniteds manager Sir Alex Ferguson beskrev målet som det beste målet han har sett på Old Trafford.

Sommeren 2017 ble det offentliggjort at Rooney returnerte til moderklubben og signerte en toårskontrakt med Everton. Rooney spilte 40 kamper og scoret 11 mål for Everton sesongen 2017–2018, deriblant et mål fra egen halvdel mot West Ham i november 2017. Totalt har han scoret 208 mål i Premier League, noe som er nest mest i ligaens historie. Det er kun Alan Shearer som har scoret flere.

Sommeren 2018 gikk Rooney til MLS-klubben D.C. United. Etter et og et halvt år i USA, returnerte han til England for å bli spillende trener i Derby. Da manager Phillip Cocu fikk sparken i november 2020, overtok Rooney manageransvaret.

Landslagskarriere

Rooney var 17 år da fikk sin internasjonale debut mot Australia i 2003, han ble med det den yngste spilleren med landskamp for England, senere ble han også den yngste spilleren som noensinne har scoret for landslaget.

Hans store gjennombrudd på landslaget kom i EM 2004. Han scoret to mål da de slo Sveits 3–0, og ble den yngste målscorer i et EM. I alt scoret han fire mål før han ble skadet i kvartfinalen mot Portugal.

Før VM 2006 var han skadet, og han rakk så vidt å bli frisk i tide før mesterskapet. England røk igjen ut i kvartfinalen, også denne gang etter å ha tapt i straffesparkkonkurranse mot Portugal. Rooney ble utvist i kvartfinalen, etter å tråkket på Ricardo Carvalho. Han dyttet også til sin daværende lagkamerat i Manchester United, Cristiano Ronaldo. Ronaldo ble filmet mens han blunket til den portugisiske benken etter hendelsen, noe som vakte stor oppsikt i England.

VM 2010 var en skuffelse for både Rooney og England, og de tapte 4–1 for Tyskland i åttendedelsfinalen. Før EM 2012 ble han utvist i en kvalifiseringskamp, og var utestengt i de to første kampene i mesterskapet. I den siste gruppespillkampen scoret Rooney kampens eneste mål mot Ukraina, før han igjen opplevde at England røk ut av et mesterskap etter straffekonkurranse i kvartfinalen, denne gang mot Italia.

I VM 2014 scoret Rooney mot Uruguay, men England kom ikke videre fra gruppespillet. I EM 2016 gikk de på et ydmykende tap i åttendelsfinalen mot Island, til tross for at Rooney scoret på straffe.

Rooney var en nøkkelspiller for England fra 2003 til 2016, og spilte i alt seks store mesterskap. Men han opplevde aldri å gå lenger enn kvartfinale. Han spilte totalt 120 kamper og scoret 53 mål før han spilte sin siste landskamp i 2018. Rooney har scoret flest mål for England gjennom tidene, og han er også den utespilleren med flest landskamper.

Managerkarriere

I januar 2021 la han opp som spiller og ble manager for Derby på heltid. I hans første sesong som manager reddet klubben plassen i Championship med et nødskrik i siste serierunde. Sommeren 2021 ble det klart at klubben hadde store økonomiske problemer, og i september ble den satt under administrasjon. Som straff trakk Football League klubben hele 21 poeng i sesongen 2021–2022. Til tross for poengtrekket og at klubben sommeren 2021 bare hadde ni seniorspillere, ble Derbys nedrykk først bekreftet tre runder før slutt.

Sommeren 2022 valgte han å forlate Derby og bli manager for D.C. United.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg