Faktaboks

Rostock
Uttale
rˈostock
Rostock, Marienkirche

Mariakirken i Rostock, påbegynt i 1290. Byggeperioden strakte seg over lang tid, og tårnet ble fullført først seint på 1700-tallet.

Rostock er by i Tyskland, i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, ved elven Warnow, 12 km fra utløpet i Østersjøen. Rostock har 211 181 innbyggere (september 2023). Byen er en viktig havneby som ble sterkt utbygd i DDR-perioden. Tidligere var den en viktig hansaby som stod i tett forbindelse med blant annet Tønsberg og Oslo.

Rostock har fergeforbindelser (bil- og jernbane) med Gedser i Danmark og Trelleborg i Sverige fra uthavnen i bydelen Warnemünde. Byen har store skipsverft (blant annet norske Kværner) og variert industri, i første rekke maskin- og næringsmiddelindustri.

Rostck har et tradisjonsrikt universitet, grunnlagt i 1419 (om lag 12 800 studenter i vintersemesteret 2022/2023), musikk- og teaterhøyskole, Max-Planck-institutt for demografi og Leibniz-institutt for oseanografi i Warnemünde. Botanisk hage og rhododendronpark. Den store IGA-parken ble anlagt til den internasjonale hageutstillingen i 2003. Her er også et skipsfartsmuseum og en kunsthall med verker fra østersjølandene.

Den indre byen har til dels bevart sitt gamle preg og har mange vakre byggverk i gotisk teglsteinsarkitektur, blant annet rådhuset (1230 med mange senere utvidelser), Mariakirken (1200–1400-tallet) og Petrikirken (1400-tallet). Bevart er også tre byporter (1300–1500-tallet). Kröpelinerporten har et 54 meter høyt tårn, som i dag rommer byens kulturhistoriske museum.

Historikk

Rostock ble grunnlagt av venderne og ble tysk by 1218. Den ble senere en viktig hansastad, som stod i livlig forbindelse med blant annet Oslo og Tønsberg. I 1323 kom byen under Mecklenburg, fra 1352 under hertugene av Schwerin. I senmiddelalderen var universitetet, grunnlagt i 1419 som det første i Nord-Europa, et lærdomssete for de lavtyske og nordiske land; mange nordmenn studerte her. Den indre byen ble sterkt skadd ved bombeangrep 1942, men mange av de ødelagte bygningene er gjenreist i sin gamle form.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg