Faktaboks

Etymologi
engelsk ‘krigsmotstandernes internasjonale’
Uttale
wå: rizˈistəz intənˈæʃənəl

War Restisters International (WRI) er en internasjonal ikke-statlig organisasjon for pasifister og antimilitarister som arbeider for å motvirke krig og voldsutøvelser overalt i verden. Organisasjonen ble stiftet i Storbritannia i 1921 og har hovedkontor i London.

Formål

WFI er politisk uavhengig, men har et ikke-voldelig grunnsyn som innebærer at alle former for krig anses som en forbrytelse mot menneskeheten. Organisasjonen arbeider for å spre alternative syn på vold og krig, slik som ikkevold og pasifisme, og tilbyr støtte og beskyttelse til antimilitarister og ikkevoldsktivister rundt om i verden. Organisasjonen arbeider også for å styrke det overordnede samarbeidet mellom grupper på tvers av land som deler det samme grunnsynet om ikke-vold.

Bakgrunn

WFI ble grunnlagt i 1921 som en internasjonal forening for antimilitarister under navnet Paco, som betyr fred på språket esperanto. En av initiativtakerne til organisasjonen var den britiske bygningsarbeideren Herbert Runham Brown, som satt i fangenskap under første verdenskrig. I løpet av tiden i fengsel skrev Brown ned sine tanker om en verden styrt etter pasifistiske prinsipper og om drømmen om å starte en egen internasjonal bevegelse mot krig. Tre år etter krigens slutt, i 1921, stiftet Brown organisasjonen i byen Bilthoven i Holland. Organisasjonen fikk sitt nåværende navn i 1923, sammen med sitt eget hovedkontor i London.

Organisasjon

WRI ledes av et overordnet styre som har ansvar for å bestemme organisasjonens målsettinger og utvikle nye arbeidsprogram. Styret består av seks personer som alle sammen representerer forskjellige nasjonale medlemsorganisasjoner i WRI. WRI består også av et medlemsråd på tolv medlemmer. Disse kommer med råd til styret og utarbeider lokale initiativer i form av arrangementer, kurs og kampanjer.

WRI består av mer enn 90 forskjellige medlemsorganisasjoner i over 40 forskjellige land, og har egne regionale hovedkontorer i Europa, Latin-Amerika og Afrika. Den norske medlemsorganisasjonen til WRI heter Folkereisning mot krig (FMK), og har hovedkontor i Oslo.

Aktivitet

Et av organisasjonens arbeidsområder er å støtte mennesker som ikke ønsker å delta i krig eller andre voldelige handlinger. Organisasjonen har derfor et eget støtteprogram ved navn Right to Refuse to Kill, som støtter unge folk i land der det er vanskelig å trekke seg fra innkallelse til militærtjeneste. For å spre større bevissthet om alternative holdninger til vold, tilbyr organisasjonen også trening og kurs i ikke-vold og pasifisme. Organisasjonen utgir også egne bøker og andre mindre publikasjoner for å spre større kunnskap og bevissthet om krigsindustrien og de negative sidene ved krig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg