Faktaboks

Wang Yangming
Wang Shouren, Wang Shou-jen
Født
1472
Død
1529
Wang Yangming
Wang Yangming
Av /𝒲.

Wang Yangming var en kinesisk filosof. Han var talsmann for den subjektivistiske, idealistiske og spontanistiske strømning av neo-konfusianismen.

Det sies at han i 20-årene to ganger forsøkte å forstå tingenes natur ved å studere den ytre virkelighet, men begge ganger uten annet resultat enn at han ble overengstelig og syk. Først i en alder av 37 nådde han en natt til ekstatisk erkjennelse av at dypere forståelse kun forutsetter innsikt i eget sinn og utvidelse av den opprinnelige forståelse mennesket er født inn i verden med, den «gode viten» (liangzhi). Mennesket er i utgangspunktet ett med himmel og jord, men selvisk begjær forkludrer den opprinnelige forståelse og skaper splittelse.

Wang Yangming er også kjent for sin tese om at «forståelse og atferd er ett». En person uten moralsk atferd har derfor også en ufullstendig forståelse av moral. Igjen er det selvisk begjær som skaper splittelse. God atferd springer spontant ut av den opprinnelige forståelse, den gode viten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg