Faktaboks

Walvis Bay
afrikaans Walvisbaai tysk Walfischbucht
Etymologi
Hvalfiskbukta
Uttale
wˈå:lvis bei
Walvis Bay
Fiskere i Walvis Bay, Namibia. Walvis Bay er en havneby med omfattende fiskeindustri.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Walvis Bay
Oversiktsbilde over byen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Walvis Bay er en by i Namibia, ved Atlanterhavskysten, med 65 100 innbyggere. Walvis Bay er jernbaneendepunkt og havn for størstedelen av Namibias utenrikshandel. Byen har også en omfattende fiskeindustri.

Walvis Bay er en av de få naturlige dypvannshavnene på sørvestkysten av Afrika, noe som førte den portugisiske oppdageren Bartolomeu Dias hit i 1487 da han var på vei til Kapp. Nederlendere fra Kapp-kolonien slo seg ned her først i 1793, i det påfølgende hundreåret ble havnen her et viktig utgangspunkt for hvalfangere fra store deler av verden, også Norge. Derav navnet Hvalbukta, eller Walvis Baai, på afrikaans. Byen var også kjent for sin produksjon av guano, avfall fra store kolonier med hekkende sjøfugl som ble brukt som gjødsel.

Byen og omegn, til sammen 1124 km2, ble administrert av Sør-Afrika til 1992, deretter under felles sørafrikansk-namibisk administrasjon frem til 1994 da Namibia fikk fullt herredømme over Walvis Bay.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg