Faktaboks

Walter Freytag
Uttale
frˈai-
Født
1899
Død
1959

Walter Freytag var en tysk misjonsteoretiker, misjonsdirektør og universitetsprofessor. Han var en viktig både som teologisk tenker og for sitt organisatoriske arbeid for misjon og en uavhengig protestantisk kirke under nazismen.

Bakgrunn

Freytag hadde bakgrunn fra brødremenigheten og studerte filosofi ved universitetene i Tübingen, Marburg og Halle. Han tok doktorgraden i 1925. I 1928 ble han ansatt som direktør for Deutsche Evangelische Missionshilfe som var den viktigste støtte organisasjon for tysk misjon. Han hadde ønsket å reise ut som misjonær til Kina, men dette ble umulig på grunn av den politiske utviklingen i Tyskland og konflikten mellom Kina og Japan. Han fikk en større utenlandsreise til Asia i 1938 som ga viktig erfaringsgrunnlag for hans arbeider om missiologi.

Konflikt med nazistene

Etter at det ble klart at Freytag ikke kunne reise ut som misjonær fortsatte han med sitt organisatoriske arbeid og ble en ledende i arbeidet for å støtte misjon og for økumenisk kristent arbeid. Ved siden av underviste han i religion og missologi ved universitetene i Hamburg og Kiel. I november 1933 var han med på å underskrive et bekjennelsesskrift fra tyske professorer til Adolf Hitler «Bekenntnis der deutschen Professoren zu Adolf Hitler» som var sterkt kritisk til nazistenes politikk og verdisyn.

Etter press fra nazistene mistet han universitets tilsetningene. Han sto for verdier som stod i opposisjon til nazismen og han var uttalt i sin kritikk av deres politikk. Etter krigen fikk han tilbake universitetsstillingene.

Ettermæle

Freytag døde 60 år gammel i 1959, men han fikk stor betydning for sitt teologiske syn og som en av dem som sto opp mot nazismen. Han er spesielt kjent for begrepet missio Dei fra 1953 som er et begrep for å beskrive at kristen misjon kommer fra Gud og ikke bare kirkens misjons aktivitet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Eiselen, Tobias (2005). Misson macht Politik. De Missionswissemschaft Walter Freytagim zentrum Deutschen Protestantische Missionsmanagments zur Zeit des Nationalsozialismus. I Van der Heyden, Ulrich og Stoecker, Holger (2005). Mission und Macht im Wandel politischer Orientierungen. Stuttgart: Franz Steiner Verlag.
  • Freytag, Walter (1957). The Gospel and the Religions: A Biblical Inquiry. London: SCM Press
  • Freytag, Walter (1940). Spiritual Revolution in the East. London: Lutterworth.
  • Freytag, Walter; Hermelink, Jan og Margull, Hans Jochen (1961). Reden und Aufsätze. München: C. Kaiser.
  • Genschien, Hans-Werner (1998). Freytag Walter, i Anderson, Gerald H. (1998). Biographical Dictionary of Christian Missionaries. New York: Macmillan Reference, side 228.
  • Hermelink, Jan og Margull, Hans Jochen (1959). Basileia: Walter Freytag zum 60 Geburtstag. Stuttgart: Evangelische Missionsverlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg