Faktaboks

Waikiki

Hawaiisk: Waikīkī

Uttale
waikikˈi
.
Lisens: CC BY 2.0

Waikiki er en bydel i Honolulu i den amerikanske delstaten Hawaii. Bydelen er Hawaiis viktigste turistsenter.

Waikiki ligger på sørsiden av øya Oahu og ligger sørøst i Honolulu. Det 8,8 kvadratkilometer store området strekker seg fra Ala Wai-kanalen i vest og nord til vulkankrateret Diamond Head i øst. Området er kjent for den verdensberømte badestranden Waikiki Beach, som består av åtte strender: Fort DeRussy Beach, Duke Kahanamoku, Halekulani, Royal Hawaiian, Kuhio, Kapiolani, Queen's og Kaimana. Halvparten av strendene benyttes av surfere. Den viktigste gjennomfartsåren er Kalakaua Avenue. Langs denne er det en rekke luksuriøse hoteller og butikker. Kuhio Avenue er mest kjent for restauranter og natteliv.

Navnet Waikiki er hawaiisk og betyr 'sprutende vann' etter kilder, bekker og elver som tidligere utgjorde skiller mellom Waikiki og Oahus innland.

Næringliv og kultur

Turisme og ulike former for vannsport er de viktigste næringsveiene i Waikiki, særlig på grunn av mange velrenommerte hoteller, de gode strendene og et gjennomgående tørt og varmt klima. Waikiki er Hawaiis eldste og største turistsenter. Turistene er hovedsakelig amerikanere og japanere.

I militærbasen Fort DeRussy ligger U.S. Army Museum of Hawaiʻi. Waikiki har Honolulu Zoo, Waikiki Aquarium og mange hager og parker. International Market Place er et senter med restauranter og butikker.

Saturday Farmer's Market arrangeres ukentlig. Blant flere festivaler kan nevnes Honolulu Festival (mars), Lei Day (1. mai), Kuhio Beach Show (april), Lei Day (1. mai), King Kamehameha Day med parade (11. juni), Ukulele Festival (juli), det ukelange Aloha Festivals Waikiki Ho'olaule'a i september, Waikiki Bazaar (oktober) og Waikiki Fall Fest (desember).

Det arrangeres omvisninger i art deco-landemerket Royal Hawaiian Hotel som mange kjente filmskuespillere har bodd på. Hotellet er restaurert tilbake til 'Pink Palace'-utseendet fra 1927.

Waikiki Beach står en statue av den lokale svømmestjernen Duke Kahanamoku.

Historie

Waikiki hadde landsteder for medlemmer av det hawaiiske kongehus, som sto på surfebrett ved strendene. Landstedene hadde kokospalmelunder, fiskedammer og lunder for dyrking av taro opptil halvannen kilometer innover på øya. På 1880-tallet åpnet to små hoteller i Waikiki, og i 1893 ble et av verdens første strandferiesteder opprettet her. Senere ble området bebygd med store hoteller og butikker. Tidlig på 1900-tallet var våtmarksområdene tilholdssted for sykdomsoverførende mygg, og for å bli kvitt disse ble Ala Wai-kanalen (opprinnelig Waikiki Drainage Canal) anlagt 1921–1928.

Duke Kahanamoku, olympisk mester i svømming 1912 og 1920 og en berømt surfer i Waikiki, medvirket sterkt til at Waikiki Beach ble et internasjonalt surfesenter. Velstående turister, blant annet amerikanske filmstjerner, kom hit først med skip, senere med fly, og bidro til Waikikis økende attraksjon som feriested. I dag er Waikiki preget av masseturisme særlig fra USA og Japan.

Før 1950 var Waikiki-strendene blitt sammenhengende. Kronisk erosjon førte til at store mengder sand blant annet fra California stadig ble tilført strendene frem til 1970-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg