Faktaboks

Waco
Uttale
wˈeikou
Innbyggertall
138 000 (2020)
Mount Carmel i brann
Davidian Branchs hovedkvarter Mount Carmel i brann i 1993, der over 70 mennesker, blant dem flere barn, omkom. Bevegelsens hovedkvarter ble antent, sannsynligvis etter ordre av lederen David Koresh selv, etter å ha vært beleiret av FBI etter en razzia av ulovlige våpen.
Av .
Waco Suspension Bridge, Texas
Hengebroen over Brazoselven ble bygget 1868–1869 og bidro til å gjøre Waco til et regionalt handelssenter. I dag er broen bare åpen for fotgjengere.
Av .

Waco er en by i delstaten Texas i USA, ved Brazoselven 135 kilometer sør for Dallas. Byen har 138 000 innbyggere, storbyregionen 296 000 (US Census, 2020). Waco er mest kjent for hendelsene i 1993, da rundt 80 mennesker fra sekten Branch Davidian døde som følge av en brann i sitt hovedkvarter i Waco, etter å ha vært beleiret av FBI i 51 dager.

Navnet er etter urfolkstammen waco (spansk: hueco), som bodde langs elvebreddene før området åpnet for bosettere i 1849.

Næringsliv og kultur

Industrien omfatter blant annet romfarts-, forsvars- og luftfartsindustri og produksjon av medisinsk utstyr. Avansert industriproduksjon og distribusjonssentre sysselsetter mange i storbyregionen, som er betjent av tre flyplasser.

Waco er sete for det baptistiske Baylor University, delstatens eldste universitet grunnlagt i 1845. I tilknytning til dette ligger Armstrong Browning Library & Museum, kjent for en stor samling sekulær glasskunst og originalverkene til de engelske poetene Robert Browning og Elizabeth Barrett Browning.

Waco Mammoth National Monument er et paleontologisk museum med fossile knokler fra kolumbiansk mammut og andre utdødde pattedyr fra den geologiske epoken pleistocen.

Brusen Dr Pepper ble oppfunnet av farmasøyt Charles Alderton i Waco på 1880-tallet, og byen har også et Dr Pepper-museum.

Historie

Befolkningen i Waco vokste raskt etter at hengebroen over elven Brazos åpnet i 1870, og cowboyer enkelt kunne krysse elven på krøtterruten Chisholm Trail. Byens beliggenhet ved elven ga et fruktbart klima for bomullsproduksjon.

I mai 1953 mistet 114 personer livet i en tornado i Waco.

Ved sammenløpet av elvene Brazos og Bosque ble det i 1978 oppdaget rester fra en utdødd mammutart, og arkeologiske utgravinger fortsatte helt fram til 1997.

I april 1993 angrep FBI sekten Branch Davidians tilholdssted Mount Carmel nær Waco. Hovedkvarteret ble antent etter å ha vært beleiret av FBI i 51 dager etter en razzia av ulovlige våpen. Rundt 80 sektmedlemmer omkom sammen med lederen David Koresh. Koresh hadde forkynt den nært forestående dommedag og identifiserte seg selv med lammet i femte kapittel Johannes' åpenbaring, som skal tolke tegnene på verdens ende. Årsaken til brannen er ikke kjent og har derfor vært gjenstand for spekulasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg