WIMAX

WIMAX, en familie systemer for bredbånd radioaksess basert på standarden IEEE 802.16, sertifisert av WiMAX Forum. Den er beregnet på høyhastighets radioaksess med datahastigheter på typisk 3 - 10 Mbit/s over avstander opp til 30 km, og er dermed velegnet til slike tjenester som internettilgang i tynt befolkede strøk, eller på fartøyer og installasjoner nær kysten. WiMAX Forum velger ut aktuelle profiler fra disse de aktuelle standardene.

Stasjonær WiMAX er basert på IEEE 802.16-2004 standarden. Den har fleksibel modulasjon, koding, ramme- og tidslukestruktur som sikrer anvendelighet til mange tjenester. Modulasjonsmetoden kan være QPSK eller QAM med forskjellige koderater, eller OFDM. Systemet benytter hovedsakelig FDD, frekvensdelt dupleks, hvor de to transmisjonsretningene, opp- og nedlink, benytter forskjellige frekvenser.

IEEE 802.11e, versjon 2005, håndterer også mobilitet. Datahastigheten er opptil 15 Mbit/s og typisk celleradius er 1,5 til 5 km. Dette systemet benytter TDD, tidsdelt dupleks, hvor ett frekvensbånd er tidsdelt for både for opp- og nedlink. Dette gir større fleksibilitet i kapasitetstildeling i de to retningene.

Mens WiFi opereres i 2,4 GHz-båndet er 3,5 GHz båndet mest benyttes for WiMAX på verdensbasis. Her har flere norske operatører kjøpt frekvenslisenser. Disse lave frekvensene gir god rekkekvidde, men for å få større systemkapasitet kan det være nødvendig å gå høyere i frekvens, til bånd over 5 GHz og endog opp til 66 GHz.

Et typisk WiMAX-system vil bestå av en utendørs basestasjon tilkoblet Internett. Brukerne vil være utendørs eller innendørs, stasjonære eller mobile, og det finnes brukerterminaler av forskjellig slag. Ideelt er rekkevidden for en basestasjon området for fri sikt, opp til 50 km, men datahastigheten vil variere med avstanden fra basestasjonen. Rekkevidden er størst for utendørs stasjoner.

Ved siden av faste brukerterminaler kommer etter hvert også WiMAX terminaler i form av -kort eller USB-enheter for tilkobling til bærbar datamaskin. Det er også bærbare datamaskiner på markedet med innebygget WiMAX-modem, og det er presentert en mobiltelefon med WiMAX.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg