WANO

Artikkelstart

WANO er en global organisasjon for de energiselskapene som har ansvaret for driften av kjernekraftverk.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for The World Association of Nuclear Operators

Organisasjonen ble stiftet i 1989 og har som formål å sørge for at sikkerheten i verdens kjernereaktorer har en høyest mulig standard. Hovedkontoret er i London, og regionale sentre er etablert i Atlanta, Moskva, Paris og Tokyo. Foranledningen til å etablere denne organisasjonen var kjernekraftulykken i Tsjernobyl i 1986, og en erkjennelse av at en hendelse ved ett anlegg angår sikkerheten til alle. I dag representerer organisasjonen mer enn 130 medlemmer som har driftsansvaret for mer enn 430 sivile kjernereaktorer fordelt over hele verden.

WANO er en ideell organisasjon som kun tar sikte på å hjelpe sine medlemmer med spørsmål knyttet til sikkerheten ved drift av kjernekraftverk, og skal ikke opptre på vegne av kjernekraftindustrien. Medlemskapet er frivillig, men som medlem følger det visse forpliktelser, avhengig av type medlemskap.

Gjennom ulike programmer gis teknisk støtte, og utveksling av driftserfaringer. Mye tyder på at mange ulykker kunne vært unngått hvis man hadde trukket lærdom av tidligere hendelser. WANO har derfor som et viktig mål å hjelpe sine medlemmer med å kommunisere effektivt og dele informasjon på en åpen måte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg