Helsinki, finsk industrikonsern som lager gass- og dieselmotorer, propeller, fremdriftssystemer m.m. for skip, samt kraftverk. Leverer også servicetjenester for sine kunder. Produksjon i en rekke land. Har dessuten en stor eierandel i stålselskapet Ovako. Omsetning ca. 3 mrd. amerikanske dollar med rundt 13 000 ansatte (2004).

Historikk. Wärtsilä ble grunnlagt i 1834 som et sagbruk, fra 1851 jernverk. I 1930-årene kom skipsverft og produksjon av papirmaskiner og dieselmotorer inn i konsernet, og Wärtsilä omfattet etter hvert en rekke ulike virksomheter, bl.a. også produksjon av sanitetsporselen og låse- og sikkerhetssystemer. Skipsverftene (Masa Yards) ble i 1991 overtatt av norske Kværner (nå Aker Yards). Eide 1948–90 den keramiske bedriften Arabia. I 1991 gikk Wärtsilä sammen med selskapet Lohja (grunnlagt i 1914 som kalkverk) til konsernet Metra, som i 2000 igjen tok navnet Wärtsilä.

I Norge driver Wärtsilä produksjon av skipspropeller, manøvreringssystemer og reduksjonsgear til alle typer skip på Rubbestadneset i Bømlo. Også salg av og service på motorer med stor slipp og flytedokk. Omsetning ca. 900 mill. kr (2005).

Virksomheten på Bømlo har utgangspunkt i Wichmann-motoren, konstruert i 1903 av Haldor Haldorsen som en av de første norske båtmotorer. Wärtsilä overtok produksjonsbedriften i 1986, men motorproduksjonen her ble avsluttet i 1998.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.