Vybz Kartel

Faktaboks

Vybz Kartel

Adijah Azim Palmer, Adi Banton, Addi The Teacher, Addi Innocent, Worl' Boss

Født
7. januar 1976, Kingston, Jamaica

Vybz Kartel, eg. Adijah Azim Palmer, en av de viktigste reggae- og dancehall-artistene fra Jamaica på 2000-tallet. Selv om han har vært fengslet siden 2011, er han fortsatt en av bransjens mest produktive. Hans mest kjente sanger er «New Millennium» (2002), «Clarks» (2009), Major Lazer-samarbeidet «Pon De Floor» (2009) og «Ramping Shop» (2010), der den originale versjonen er basert på norske Stargates «Miss Independent»-sang for r&b-artisten Ne-Yo.

Han debuterte som Adi Banton i 1993, inspirert av forbildet Buju Banton, før han ble del av trioen Vibes Cartel. Han beholdt en versjon av navnet som soloartist, og slo seg opp som protesjé for Bounty Killer. Det store gjennombruddet kom i 2002/2003, i form av en rad hitsingler, debutalbumet Up 2 Di Time (2003) og en rivalisering med veteranen Ninjaman, som fikk stor oppmerksomhet.

Vybz Kartel etablerte seg raskt som en av Jamaicas mest populære og nyskapende artister, både gjennom egne utgivelser, samarbeid med internasjonale artister som Rihanna, Major Lazer, Missy Elliott og Pharrell Williams, samt etablering av plateselskapet Adidjahiem/Notnice Records, i samarbeid med produsenten Ainsley «Notnice» Morris. Selskapet har gitt ut nye stjerner som bl.a. Popcaan, Tommy Lee Sparta, Blak Ryno og Jah Vinci.

Årelange feider, først med Bounty Killer og siden med en annen Bounty Killer-protesjé, Mavado, ga også mye oppmerksomhet. Den siste fikk alvorlige konsekvenser i andre halvdel av 2000-årene, da Vybz Kartel og Mavado ga sine fans en sterk følelse av tilhørighet, noe som igjen ga opphav til en voldsbølge. Vybz-siden kalte seg Gaza, et kallenavn for hjembyen Portmore, mens Mavado-siden kalte seg Gully, etter Cassava Piece, Kingston-bydelen der han vokste opp. Situasjonen eskalerte i en slik grad at statsminister Bruce Golding i 2009, et år med tidenes høyeste drapstall på Jamaica, prøvde å megle.

Vybz Kartel er en kontroversiell artist, som er kritisert for både umoralske tekster og hudbleking. I 2011 ble han arrestert for besittelse av marijuana, men ble siden siktet i to forskjellige drapssaker. Han ble frikjent i den ene saken, men i 2014 ble han og tre andre, bl.a. artistkollegaen Shawn Storm, dømt til fengsel for drapet på Clive Williams.

Kartel kan prøveløslates tidligst i 2049, men har fortsatt å gi ut hundrevis av nye sanger, bl.a. viktige utgivelser som EP-en Viking (Vybz is King) (2015) og albumet King of the Dancehall (2015). I et 2016-intervju med Rolling Stone hevder han at dette er musikk basert på tidligere innspilt materiale, men mye tyder på at han har hatt tilgang på innspillingsutstyr bak murene. På tampen av 2016 ble han flyttet til Tower Street Adult Correctional Facility, et fengsel med strengere sikkerhetstiltak.

Han har også gitt ut boken The Voice of the Jamaican Ghetto (2012), mens to av hans tre sønner også har begynt å gi ut musikk, som duoen PG 13.

Album-diskografi 

 • Up 2 Di Time (Greensleeves, 2003)
 • Timeless (Freedom Sounds, 2003)
 • More Up 2 Di Time (Greensleeves, 2004)
 • J.M.T. (Greensleeves, 2005)
 • The Teacher's Back (JVC/Victor, 2008)
 • Most Wanted (Greensleeves, 2009)
 • Pon Di Gaza 2.0 (Tad's, 2010)
 • Kingston Story (Mixpak, 2011, ny utgave 2014)
 • The Voice of the Jamaican Ghetto: Incarcerated But Not Silenced (Whirlwind, 2013)
 • Kartel Forever: Trilogy (Tad's, 2013)
 • Reggae Love Songs (Tad's, 2014)
 • Viking (Vybz is King) EP (TJ Records/Adidjahiem Records, 2015)
 • King of the Dancehall (TJ Records/Adidjahiem Records, 2016)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg