Vox er et politisk parti i Spania som ble grunnlagt i 2013. Vox plasseres på den ytre-høyresiden av spansk politikk, og er definert som et høyreradikalt og populistisk parti.

Partiet fikk gjorde sin inntreden i det spanske parlamentet ved stortingsvalget i april 2019, og ved det påfølgende valget avholdet i november 2019, så ble de landets tredje største politiske parti med 3,6 millioner stemmer og 52 seter i kongressen.

Bakgrunn

Opphav

Vox ble grunnlagt 17. desember 2013, og offentlig lansert på en pressekonferanse i Madrid 16. januar 2014, hvor partiets lederskap hadde bakgrunn i Folkepartiet (PP). De hadde da et tydelig krav om å re-sentralisere statlig styring av landets regioner, noe som innebar å eliminere de regionale «regjeringene».

I september 2014 ble Santiago Abascal valgt til president i Vox. Ved valgene i 2015 og 2016 fikk partiet svært svake resultater, men i 2017 økte oppslutningen sterkt. Vox utnyttet den katalanske uavhengighetskrisen ved å saksøke politikerne bak et referendum, som ga et «ja» til løsrivelse av Catalonia fra Spania, og medlemsmassen økte svært mye på kort tid.

Valghistorie

Partiet oppnådde 12 parlamentariske seter i Andalucia i desember 2018, og støttet en koalisjon bestående av Folkepartiet og Ciudadanos, som overtok styringen av regionen. Ved nasjonalvalget i april 2018 oppnådde Vox 10,26 prosent av stemmene, noe som tilsvarte 24 seter i kongressen. I etterkant fikk partiet fire stemmer i EU-parlamentet, og ble kort tid etter en del av gruppen European Conservatives and Reformists. Vox gjorde et brakvalg med det andre avholdte nasjonalvalget i november 2019, og økte antallet seter fra 24 til 52.

Ideologi

Vox har posisjonert seg som et alternativ til Folkepartiet, som er lenger ute på høyresiden og karakteriseres som et høyreradikalt og populistisk parti. Ideologisk sett er ikke Vox ekstreme eller motstandere av demokratiet. Samtidig står de for en politikk som ofte er i motsetning til liberale demokratier, og dette kan karakteriseres i henhold til tre dimensjoner:

  • Xenofobi; sterkt innvandringskritisk og islam-fiendtlige, og forkjemper for hardere lov og orden.
  • Nasjonalisme; en sterk forkjemper for monarkiet, spansk enhet, og dermed mostander av alle de som vil ødelegge eller svekke denne.
  • En mostander av hva de kaller et «progressivt diktatur». Det innebærer å motsette seg innføringen av lovgivning ment å styrke LHBTs og kvinners rettigheter. Dette skyldes et verdigrunnlag basert på romersk-katolsk overbevisning, samt «tradisjonell» og historisk spansk moral.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg