Thiessen-polygoner

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Thiessen-polygoner er en metode for å konstruere omegner til steder på et kart. Stedene er representert ved punkter. Hvert punkt har en omegn som har form som et polygon. Polygonenes sider dannes av midtnormalene til linjer som er trukket mellom nabosteder. Thiessen-polygonet til et sted vil dermed utgjøre alle punktene som ligger nærmere dette stedet enn det gjør noen av de andre stedene.

Faktaboks

Også kjent som
Voronoj-polygoner

Thiessen-polygoner har navn etter den amerikanske meteorologen Alfred H. Thiessen, som konstruerte slike polygoner for å beregne nedbørsmengder i et område med utgangspunkt i spredte målestasjoner.

Thiessen-polygoner utgjør en svært enkel metode for romlig interpolasjon, idet ethvert sted innenfor polygonet gis samme verdi som senterpunktet, med diskontinuerlig overgang til nabopolygonene. Thiessen-polygoner brukes internt i de fleste geografiske informasjonssystemer til å øke hastigheten på visse operasjoner, for eksempel søk etter nærmeste nabo, og som basis for generalisering av vektordatasett.

I geometrien kalles slike polygoner Voronoj-polygoner, etter den russiske matematikeren Georgij Fedosejevitsj Voronoj, som beskrev dem matematisk tidlig på 1900-tallet. Mer uformell bruk av to- og tredimensjonale polygoner og polyedre går lenger tilbake, og kan spores allerede hos René Descartes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg