Volodymyr Hrojsman

Faktaboks

Volodymyr Hrojsman

Vladimir Groysman

Født
20. januar 1978
Ukrainas parlamentsformann Volodymyr Hrojsman fra et møte med presidenten for EU-parlamentet, Martin Schulz.
© European Union 2016 - European Parliament..
Lisens: CC BY ND 2.0

Volodymyr Hrojsman er en ukrainsk politiker. Han var statsminister i Ukraina fra 2016 til 2019. Han representerer partiet Petro Porosjenkos blokk «Solidaritet» og var nært knyttet til president Porosjenko.

Bakgrunn

Hrojsman ble født i Vinnytsia i det vestlige Ukraina, og er av jødisk avstamning. Aallerede i en alder av 16 år ble han i 1994 utpekt til daglig leder for firmaet OKO og senere samme år for sin fars firma Junist. I perioden fram til 2005 satt han i ledelsen av ulike firmaer og i 2003 fullførte han utdannelsen ved den private utdanningsinstitusjonen Det internasjonale akademiet for ledelse med en spesialisering i rettslære. I 2010 fullførte han en mastergrad i regional utvikling ved Det nasjonale akademiet for statlig administrasjon.

Borgermester

I 2002 ble han valgt inn i byrådet i Vinnytsia. I 2005 ble han utpekt til borgermester for byen. Den foregående borgermesteren Oleksandr Dombrovskyj hadde blitt forfremmet til fylkesordfører for Vinnytsia fylke og hans erstatter Viktor Kozak ble kastet av byrådet etter en politisk skandale. Hrojsman ble valgt av et flertall i byrådet og året etter vant han borgermestervalget. Han vant også det påfølgende valget i 2010. Hans periode som borgermester var preget av ulike initiativer for å fornye byens infrastruktur og reformere byråkratiske prosedyrer for forretningsvirksomhet. Disse initiativene kunne realiseres med støtte fra utenlandske partnere og penger fra private aktører.

Visestatsminister og statsminister

I februar 2014 ble Hrojsman utnevnt til vise-statsminister for regional utvikling og infrastruktur av statsminister Arsenij Jatsenjuk. Han ble dermed en av tre vise-statsministre i Jatsenjuks overgangsregjering etter at president Janukovytsj ble avsatt. Hrojsman fikk ansvar for å gjennomføre viktige reformer knyttet til desentraliseringen av den ukrainske styringsmodellen med utgangspunkt i erfaringer fra tilsvarende reformer i nabolandet Polen. Som vise-statsminister fikk Hrojsman også i oppgave å lede den ukrainske undersøkelseskommisjonen for flyulykken med Boeing 777-flyet fra Malaysian Airlines sommeren 2014.

Høsten 2014 stilte han til valg til den ukrainske nasjonalforsamlingen som fjerdekandidat fra presidentens parti Petro Porosjenkos blokk «Solidaritet». I november 2014 ble han valgt til parlamentsformann.

Hrojsman ble nevnt som kandidat til statsministervervet allerede sommeren 2015, da sittende statsminister Jatsenjuk truet med å trekke seg. Den gang valgte Jatsenjuk å fortsette som statsminister, men i april 2016 ble skiftet en realitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg