Faktaboks

Volodymyr Zelenskyj

fullt navn Volodymyr Oleksandrovtisj Zelenskyj (ukrainsk skrivemåte)

Vladimir Aleksandrovitsj Zelenskij (russisk skrivemåte)

Vladimir Zelensky (engelsk skrivemåte)

Uttale

volod'ymyr (vlad'imir) zel'enskij

Født
25. januar 1978, Kryvyj Rih/Krivoj Rog, Sovjetunionen (nå i Ukraina)
Virke
Politiker, skuespiller
Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj
Den ukrainske presidenten i Donetsk
Volodymyr Zelenskyj ble valgt til president i Ukraina i 2019 med et budskap som gikk ut på å få til fred med Russland, men vinteren 2021–2022 blusset konflikten opp igjen. Bildet viser presidenten (til venstre) sammen med en journalist og soldater i Donetsk i 2021.
Av .
Lisens: CC BY 4.0
Zelenskij og Trump
25. september 2019 møtte Zelenskyj USAs president Donald Trump.
Av /Official White House Photo.

Volodymyr Zelenskyj er Ukrainas president fra mai 2019. Han har bakgrunn som skuespiller, komiker, programleder i fjernsyn, filmprodusent og politisk satiriker. Han vant særlig stor popularitet i rollen som Ukrainas president i TV-serien «Folkets tjener» på kanalen 1+1.

Som presidentkandidat ved valget i mars 2019 appellerte han til de ukrainske velgerne som hadde gått lei av de gamle politikerne, og var en typisk anti-establishment-kandidat. Han appellerte også til de befolkningsgruppene som stilte seg kritisk til den daværende president Petro Porosjenkos nasjonalistiske profil.

Zelenskyj vant presidentvalget i 2019 etter andre valgomgang, hvor han møtte sittende president Petro Porosjenko. Zelenskyj fikk mer enn 73 prosent av stemmene, den største valgseieren i et presidentvalg etter at Ukraina ble uavhengig i 1991. Han tiltrådte som president i mai 2019, oppløste nasjonalforsamlingen og skrev ut nyvalg, som Zelenskyjs parti Sluha Narodu vant med stor margin.

Bakgrunn

Zelenskyj har jødisk bakgrunn og tilhører de i Ukraina som har russisk som morsmål. I 2017 begynte han å lære ukrainsk i tråd med den offisielle ukrainifiseringspolitikken i landet. Han er gift og har to barn.

Zelenskyj ble født i Kryvyj Rih i den ukrainske sovjetrepublikken. I hans tidlige barndom tilbrakte familien fire år i Mongolia, hvor faren Oleksandr Zelensky (1947–) jobbet som professor i kybernetikk og programmering. Moren Rimma Zelenska (1950–) jobbet som ingeniør.

Zelenskyj har juridisk utdannelse fra Kievs universitet for handel og økonomi, men han har ikke praktisert yrket. Som student var han aktiv innen teater og revy. Han ble med i en såkalt klubb for muntre og oppfinnsomme (KVN), en særegen form for teatersport som oppstod blant studenter i Sovjetunionen, og som siden 1961 har gått på fjernsyn, med noen års avbrekk på grunn av sensuren på 1960- og 1970-tallet. Zelenskyj startet gruppen Kvartal 95, som han har hatt stor suksess med, både på turneer i hele det tidligere Sovjetunionen og etter hvert i den ukrainske TV-kanalen 1+1.

Karriere i underholdningsbransjen

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj
Av /NTB Scanpix.

Zelenskyj er godt kjent i Ukraina og mange andre post-sovjetiske land. Han deltok i den ukrainske versjonen av «Skal vi danse» i 2006, den russiske versjonen av X-faktor i 2011, og har spilt i en rekke filmer.

I 2015 ble han kjent gjennom den populære situasjonskomedien «Folkets tjener», der han spiller en fraskilt historielærer bosatt hos sine foreldre, og som er lei av det lave nivået på ukrainske politikere. Han holder en liksom-tale som han tar opp på mobiltelefonen sin, og som en elev legger ut på nettet. Den tar av, og snart er han valgt til president med alle de forviklinger dette medfører for en urutinert innehaver av embetet.

Valget av Zelenskyj til president

I 2017 startet Zelenskyjs medarbeidere et parti med navnet «Folkets tjener» (ukrainsk «Slúha naródu»), og nyttårsaften 2018 lanserte Zelenskyj sitt kandidatur til presidentembetet under Kvartal 95s nyttårsprogram på TV-kanalen 1+1. I stedet for å drive valgkamp, fortsatte Zelenskyj sin turne med Kvartal 95.

Zelenskyjs politikk kan virke uklar, men under valgkampen foran presidentvalget i 2019 signaliserte han en mer inkluderende modell for Ukraina enn motstanderen Petro Porosjenko. Dermed appellerte Zelenskyj aller mest til de ukrainerne som bruker russisk som dagligspråk, men han tiltrakk seg også mange velgere ved å være en helt ny og utradisjonell kandidat som ikke hadde sine politiske røtter i det korrupte 1990-tallet.

Zelenskyj uttalte seg positivt om Majdan-protestene mot president Viktor Janukovytsj under Ukrainakonflikten i 2013–2014, men deltok ikke selv. Før han ble president, opptrådte han som artist for ukrainske styrker som slåss mot separatistene i Donbass øst i landet, men tok til orde mot det ukrainske kulturministeriets planer om å forby russiske artister å opptre i Ukraina, et forbud som ble innført året etter. Han har hatt tette forbindelser med oligarken Igor Kolomojskij, som er sterkt kritisk til Petro Porosjenko, og som også har støttet Julija Tymosjenkos kandidatur.

Zelenskyj støttet under valgkampen en videre integrasjon med vestlige politiske organisasjoner som EU og NATO, men sa at spørsmål om eventuelle medlemskap bør avgjøres i folkeavstemninger. Han la vekt på løfter om å trappe opp kampen mot korrupsjon og reformere rettsvesenet.

Zelenskyjs tid som president

2019–2021

Velgerne hadde gitt Zelenskyj og partiet hans et solid mandat ved valget i 2019. Likevel støtte han raskt på problemer med å oppfylle de to hovedløftene sine, som var å få en fredsløsning i Donbas og å rydde opp i korrupsjon og nepotisme.

Etter at Zelenskyj tiltrådte som president, fikk han umiddelbart i stand en telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin. Blant hans største seire som president regnes gjerne fangeutvekslingen med Russland i september 2019. Noe gjennombrudd for dialogen ble det ikke, og i november 2021 erklærte Zelenskyj at Russland planla statskupp i Ukraina.

President Zelenskyj fortsatte Ukrainas tette samarbeid med vestlige land om oppbygging og trening av forsvaret. Særlig tett ble samarbeidet med USA etter at Joe Biden tok over som president der i 2021. Under opptakten til krisen med Russland i 2021–2022 kritiserte Zelenskyj vestlige ledere for å spre panikk, noe som blant annet skadet Ukrainas økonomi.

I det politiske systemet i Ukraina spiller uformelle forbindelser en stor rolle. Derfor er det vanskelig å gjennomføre politikk uten å tilpasse seg ønskene fra oligarker og uformelle politisk-økonomiske nettverk i landet. Også lokale makthavere i de store byene med sterk økonomi, som Kyiv og Dnipro, spiller en viktig rolle i utformingen av nasjonal poltikk. Zelenskyj hadde ingen politisk eller forvaltningsmessig erfaring, og hadde problemer med å håndtere disse maktgrupperingene. Han støtte også på motstand fra deler av rettsapparatet og statsforvaltningen, der mange ikke ønsket endringer.

Heller ikke i nasjonalforsamlingen Verkhovna Rada hadde Zelenskyj den støtten man kunne forvente etter at partiet hans, Sluha Narodu, hadde fått reint flertall. Det viste seg raskt at partiets flertallsfraksjon i Verkhovna Rada ikke opptrådte samlet ved avstemninger. Partiet hadde knapt noe program og var sammensatt av folk uten politisk erfaring. Mange av de nyvalgte parlamentarikerne lot seg kjøpe opp av oligarker og andre økonomiske aktører, og stemte ikke alltid i tråd med presidentens ønsker.

Zelenskyjs svar på utfordringene var å styrke to institusjoner; presidentadministrasjonen og sikkerhetsrådet. Medlemmene i begge disse institusjonene blir utpekt av presidenten. Videre benyttet Zelenskyj seg ofte av sine fullmakter til å sparke ministre og andre sjefer for statlige organer og innsette nye.

Opposisjonen anklaget Zelenskyj for å bygge opp en såkalt «maktvertikal», en maktpyramide med ham selv på toppen. Denne opposisjonen bestod i stor grad av de 25 prosentene som hadde støttet Porosjenko ved presidentvalget i 2019 og var en sammensatt gruppe av nasjonalister og europeisk-orienterte sivilsamfunnsentreprenører. Disse var langt bedre organisert og finansiert enn «det tause flertallet», som hadde støttet Zelenskyj. I månedene før invasjonen i februar 2022, var oppslutningen om Zelenskyj i meningsmålingene på et lavmål.

Etter at han tiltrådte som president, har Zelenskyj fått gjennom ordninger som tar sikte på å begrense oligarkenes makt. De skal ikke lenger kunne finansiere politiske partier, og ikke-offisielle møter mellom oligarker og partiledere skal registreres.

Pandora Papers avslørte i 2021 at Zelenskyj er én av de 35 nåværende eller tidligere statsoverhodene som har økonomiske interesser i skatteparadiser.

Etter den russiske invasjonen i februar 2022

Etter at Russland gikk til utvidet militært angrep på Ukraina i februar 2022 (se Ukraina-konflikten), økte Zelenskyjs anseelse i befolkningen kraftig, og den åpne kritikken fra opposisjonen stilnet. Mens okkupasjonshærens styrker stod rett utenfor hovedstaden Kyiv, nektet Zelenskyj å la seg evakuere. Siden har han opptrådt blant de stridende ved fronten, og han holder jevnlig taler til befolkningen. 21. desember 2022 foretok Zelenskyj sin første utenlandsreise etter invasjonen. Den gikk til USAs president. 8. februar 2023 besøkte han europeiske land for første gang, og holdt en tale i EU-parlamentet.

I mars 2022 undertegnet Zelenskyj en lov der det ble forbudt å framstille den militære konflikten som en borgerkrig eller intern konflikt. Loven ga også anledning til å forby politiske partier eller religiøse grupper som spredte pro-russiske ytringer. Elleve partier ble forbudt. De fleste av disse var veldig små, men to av dem var representert i Verkhovna Rada. Dette var partier som hadde hatt størst oppslutning i sørlige og østlige deler av landet. I juni ble det innført en lov som forbød import av bøker fra Russland, Belarus og russisk-okkupert territorium. Bøker på russisk trykt i andre land trenger en særskilt tillatelse for å bli importert.

Korrupsjonen fortsatte å være utbredt i Ukraina også etter 2022-invasjonen. Toppledelsen i forsvarsministeriet og militæret har vært involvert. De lokale kontorene som står for innrulleringen av soldater til krigen har vist seg å ta imot store bestikkelser for å la soldater slippe unna verneplikten. Zelenskyjs tiltak mot dette har vært å sparke de ansvarlige og innsette nye.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg