Faktaboks

Vladimir Tendrjakov

Vladimir Fjodorovitsj Tendrjakov

Uttale
tendrjakˈov
Født
5. desember 1923, Makarovskaja, Vologda
Død
3. august 1984, Moskva
Vladimir Tendrjakov
Av /𝒲.

Vladimir Tendrjakov var en russisk forfatter og representant for «tøværsperioden» i russisk litteratur.

Tendrjakov deltok i andre verdenskrig til 1943, da han ble hardt såret. Han studerte ved det sovjetiske filminstitutt 1945, deretter ved Gorkijinstituttet for litteratur til 1951.

Han utgav fortellinger fra 1947 og ble i perioden etter Stalins død en av de betydeligste «nyrealister», særlig ved sin levende skildring av utkantstrøk og landsbyliv i fortellinger og romaner som tar opp sovjetsamfunnets mest brennende moralske problemer.

I fortellingene Den undergjørende ikon (Tsjudotvornaja, 1958), Det overordentlige (Tsjrezvytsjajnoje, 1961) og På apostolisk tjenestereise (Apostolskaja kommandirokva, 1969) tar han opp ungdommens religiøse behov og myndighetenes forfeilede undertrykkelse av det. I romanen Gjensyn med Nefertiti (Svidanije s Nefertiti, 1965) tas et kraftig oppgjør med Stalin-tidens kunstpolitikk, og i romanen Natten etter avslutningen (Notsj posle vypuska, 1974) med kommunistisk klisjétenkning og ensretting i oppdragelse og utdannelse. Enkelte av Tendrakovs verker var så samfunnskritiske at de først kunne komme ut etter hans død, i perestrojka-perioden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg