Vladimir Maksimov

Faktaboks

Vladimir Maksimov

Vladimir Jemeljanovitsj Maksimov

Uttale
maksˈimov
Født
27. november 1930, Moskva
Død
26. mars 1995, Paris

Artikkelstart

Vladimir Maksimov var en russisk forfatter.

Maksimov hadde en omflakkende barndom og ungdom på barnehjem, som hjemløs og i ungdomsfengsler. I 1951 slo han seg ned i Kuban-distriktet i Nord-Kaukasus og begynte å skrive for ulike tidsskrifter. Han debuterte som lyriker i 1956 med diktsamlingen En generasjon på vakt (Pokolenie na tsjasakh).

På begynnelsen av 1970-tallet skrev han to romaner, Karantene (Karanten) og Skapelsens syv dager (Sem dnej tvorenija), som ikke kunne trykkes i Sovjetunionen, men sirkulerte i samizdat og kom ut på russisk i Tyskland. Bøkene var et kraftig oppgjør med utviklingen i Sovjetunionen etter den russiske revolusjonen og førte til at Maksimov i 1973 ble ekskludert av forfatterforeningen. I 1974 ble han tvunget til å forlate Sovjetunionen og slo seg ned i Paris. Året etter ble han fratatt sitt sovjetiske statsborgerskap.

Senere utgav Maksimov en rekke romaner der han ut fra et sterkt etisk og kristent engasjement fortsatte sitt oppgjør med Stalin-tiden: Et farvel fra ingen steder (Prosjtsjanie iz niotkuda, 1973, selvbiografisk) og En ark for ubudne (Kovtsjeg dlja nezvanykh, 1978). I 1974 grunnla han emigrant-tidsskriftet Kontinent, som han var redaktør av frem til 1992.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg