Vladimir Korolenko

Faktaboks

Vladimir Korolenko
Vladimir Galaktionovitsj Korolenko
Uttale
korolˈenko
Født
15. juli 1853, Zjitomir
Død
25. desember 1921, Poltava

Artikkelstart

Vladimir Korolenko var en russisk forfatter og kritiker av polsk-ukrainsk herkomst.

Korolenko studerte ved den tekniske høyskolen i St. Petersburg og jordbrukshøyskolen i Moskva. Han sluttet seg som student til populistene, ble arrestert i 1876, på ny i 1877 og tredje gang i 1881, da han ble deportert til Sibir, hvor han var i tre år.

Korolenko er en av Russlands store fortellere. Stilistisk lærte han mye av Ivan Turgenev, noe som særlig merkes i landskapsskildringene, i bruken av rammefortelling, og i skaz-formen (innføringen av en fiktiv forteller som bruker sitt eget språk i fremstillingen).

Med sine fortellinger fra Sibir (1885) sikret han seg raskt et navn som en av sin tids fremste forfattere. Særlig populær ble Makars drøm (Son Makara). Han ble også kjent for sin humor, for eksempel i novellen Språkløs (Bez jazyka, 1895), historien om en russisk bonde som kommer til USA uten å kunne engelsk. I sin selvbiografi Historien om min samtidige (Istorija mojego sovremennika, 1904–18, utgitt 1922) gir han en levende skildring av perioden 1853–84. Hans protest mot bolsjevikenes terror-regime kommer særlig tydelig frem i Brev til Lunatsjarskij (Pisma k Lunatsjarskomu), som først ble utgitt i Sovjetunionen under perestrojkaen i 1988.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg