Vivian Zahl Olsen, norsk tegner, grafiker og illustratør, særlig kjent for sine fantasirike og frodige illustrasjoner i kjente barnebøker og fjernsynsserier for barn på 1980-tallet.

Hun ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole fra 1960-1964, og etter det arbeidet hun i en årrekke som frilanser for NRK. Hun illustrerte blant annet de populære TV-seriene Fru Pigalopp, i samarbeid med Bjørn Rønningen og Trond-Viggo Torgersens Flode. Disse ble også gitt ut som bøker, med hennes tegninger. Et særpreg ved Vivian Zahl Olsens illustrasjoner er at hun strekker virkeligheten litt, uten å forlate det naturalistiske, og med humor som virkemiddel. I tillegg til TV-seriene har hun illustrert en lang rekke barne- og skolebøker, blant annet bokomslagene til serien Barnas Beste (12 bind, 1982), Alf Prøysens Geitekillingen som kunne telle til ti (1975) og Jan Kjærstads Jakten på de skjulte vaffelhjertene (1989).

Vivan Zahl Olsen har hatt flere separatutstillinger rundt om i landet, og deltatt ved vandre- og kollektivutstillinger i inn- og utland. Hun har mottatt flere priser for sine illustrasjoner, blant annet bildebokprisen i 1974, og Jacob-prisen i 1980.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.