Vivian Zahl Olsen

Faktaboks

Vivian Zahl Olsen
Født
24. januar 1942, Asker
Bokomslag til Geitekillingen som kunne telle til ti av Alf Prøysen
Vivian Zahl Olsen illustrerte Alf Prøysens klassiker, Geitekillingen som kunne telle til ti (1975). Boka ble nyutgitt på Gyldendal i 2010.

Vivian Zahl Olsen er en prisbelønt norsk tegner, grafiker og illustratør, særlig kjent for sine fantasirike og frodige illustrasjoner i kjente barnebøker og fjernsynsserier for barn på 1980-tallet. Hun har mottatt flere priser for sine illustrasjoner, blant annet bildebokprisen i 1974, Jacob-prisen i 1980 og Bokkunstprisen i 2020.

Hun ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole fra 1960-1964, og etter det arbeidet hun i en årrekke som frilanser for NRK. Hun illustrerte blant annet de populære TV-seriene Fru Pigalopp, i samarbeid med Bjørn Rønningen og Trond-Viggo Torgersens Flode. Disse ble også gitt ut som bøker, med hennes tegninger.

Et særpreg ved Vivian Zahl Olsens illustrasjoner er at hun strekker virkeligheten litt, uten å forlate det naturalistiske, og med humor som virkemiddel. I tillegg til TV-seriene har hun illustrert en lang rekke barne- og skolebøker, blant annet bokomslagene til serien Barnas Beste (12 bind, 1982), Alf Prøysens Geitekillingen som kunne telle til ti (1975) og Jan Kjærstads Jakten på de skjulte vaffelhjertene (1989).

Vivan Zahl Olsen har hatt flere separatutstillinger rundt om i landet, og deltatt ved vandre- og kollektivutstillinger i inn- og utland.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg