Vittore Carpaccio

Faktaboks

Vittore Carpaccio
uttale:
-pˈattʃå
født:
1455
død:
1525
omtrentlig fødselsår

Vittore Carpaccio. Underet til det hellige korsets relikvium. Maleri, 1494–95. Accademia, Venezia.

Underet til det hellige korsets relikvium
Av .
Lisens: fri

Vittore Carpaccio var en italiensk maler som fortsatte Gentile Bellinis religiøse historiemaleri, og opprettholdt dermed denne skolen som var så typisk for Venezia.

Til flere av byens scuolaer (brorskaper) utførte han serier av veggbilder, som i sine figurrike beretninger fra helgenlegender gjengav Venezias fest- og folkeliv mot en rik arkitektonisk bakgrunn og med orientalsk islett. Disse bildene er også viktige som kulturhistoriske dokumenter. Malerisk viser de en sans for fine lysvirkninger, og tross en overdådig detaljrikdom faller ikke hans store billedkomposisjoner fra hverandre. Ved dette trekk skiller han seg tydeligst fra sine forgjengere. Han stod Giovanni Bellini nær, og hadde oppdrag i Dogepalasset (hans verker her er nå ødelagt).

Hovedverker er billedserien Legenden om den hellige Ursula (1490–1506, Accademia i Venezia) og en serie med religiøse motiver i San Giorgio degli Schiavoni (1502–1507). I Giovanni Bellinis stil malte han en altertavle, Fremstillingen i tempelet med de musiserende engler ved bildets fot (1510, Accademia i Venezia).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg