Vitenskapskomiteen for mattrygghet

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) er en etat under Helse- og omsorgsdepartementet og har som oppgave å gjøre åpne, uavhengige, vitenskapelige risikovurderinger for Mattilsynet og Miljødirektoratet. I noen saker gjør komiteen også nytte- og risikovurderinger og forskningsoppsummeringer. VKM kan ta opp saker på eget initiativ. VKM ble opprettet 2004.

Direktør siden 2012 er Lars E. Hanssen.

Vurderingene til VKM er grunnlag når Mattilsynet gir kostholdsråd til befolkningen, iverksetter tiltak eller utvikler regelverk på matområdet. Mattilsynet og Miljødirektoratet bruker vurderingene når de gir innspill til departementene. VKM skal ikke gi råd eller ta stilling til hvordan en risiko skal håndteres.

Både VKM som risikovurderer, og Mattilsynet og Miljødirektoratet som risikohåndterer, skal kommunisere åpent med hverandre og med alle andre som berøres av arbeidet.

Når VKM vurderer risiko, oppsummerer ekspertene og bruker tilgjengelige forskningsresultater og data. Det er for eksempel resultater fra kostholdsundersøkelser og analyseresultater av mat. VKM forsker ikke selv.

VKM følger internasjonale retningslinjer og standarder for risikovurderinger på ulike fagområder. Vurderingene skal være etterprøvbare.

Vitenskapskomiteen har rundt 120 medlemmer. Medlemmene oppnevnes av Helse- og omsorgsdepartementet for fire år av gangen. I VKM representerer de seg selv og sin egen faglige ekspertise. Medlemmene i VKM kommer fra forskningsinstitusjoner over hele landet. Medlemmene av VKM er eksperter innen ett eller flere av komiteens fagområder, som er humanmedisin, human ernæring, veterinærmedisin, dyreernæring, dyrevelferd, toksikologi, kjemi, biokjemi, mikrobiologi, plantebiologi og bioteknologi.

Sekretariatet bistår faggruppene og Hovedkomiteen faglig og praktisk. Sekretariatet har 18 ansatte.

VKM er offisielt norsk kontaktpunkt for EUs mattrygghetsorgan EFSA. EFSA ble opprettet i 2002 i kjølvannet av en serie matskandaler i Europa og foretar uavhengige risikovurderinger, samtidig som de gir råd om forhold knyttet til trygg mat i EU.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

20. desember 2012 skrev Reidar Almås

Sekretariatet til VKM er offisielt kontaktpunkt i Noreg for EFSA, mattrygghetsorganet til EU. EFSA ble opprettet i 2002 i kjølvannet av en serie matskandaler i Europa, og EFSA gjør egne risikovurderingar, samtidig som di gir råd om forhold knyttet til trygg mat i EU.

Anbefalte lenker:

http://www.vkm.no/

http://www.efsa.europa.eu/

20. desember 2012 svarte Marte Ericsson Ryste

Hei Redar,Så bra at du ser på denne artikkelen også. Det er fint om du kan legge inn et forslag til oppdatering av artikkelen. Klikk på "Funnet en feil? Foreslå endringer?" under teksten, så får du opp et redigeringsvindu. Der du kan foreslå endringer og oppdateringer. Så skal jeg følge opp etter det.

Mvh Marte

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.